ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.


Σ.ΕΛ.Α.Σ.


ΣΠ.Ο.Κ.Ε.Ο.Σ. ΧΑΝΙΩΝ


Φ.Ο.Σ.Ε.Σ.Ε.Φ.


Χ.Ο.Ο.Λ.ΜΑΥΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ


Π.Ο.Α.ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ


ΧΕΙΡΩΝ


Α.Ε.Τ.Ο.Σ.

ΣΕΛΑΣ

Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος

Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.), ιδρύθηκε το 1997 από σπηλαιολόγους που έως τότε δραστηριοποιούνταν σε άλλους σπηλαιολογικούς συλλόγους, σε Αθήνα και Κρήτη. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Σ.Ο.Ε.), η οποία ιδρύθηκε το 2001, σε μια προσπάθεια ενοποίησης των ελληνικών σπηλαιολογικών συλλόγων και ομίλων, ώστε να επιτευχθεί ευκολότερη αναγνώριση από τους κρατικούς φορείς και ενδυνάμωση εντός της παγκόσμιας σπηλαιολογικής κοινότητας.

Σκοπός του συλλόγου είναι η εξερεύνηση, μελέτη, χαρτογράφηση και φωτογράφηση των σπηλαίων καθώς και η προστασία τους. Μέσω παρουσιάσεων και δημοσιεύσεων στον έντυπο, ηλεκτρονικό τύπο και την τηλεόραση, φροντίζει για την ανάπτυξη και διάδοση της σπηλαιολογίας. Η ιστοσελίδα μας
(www.selas.org) είναι πλήρως ενημερωμένη με τη δράση των μελών του ΣΕΛΑΣ και με νέα από τη διεθνή σπηλαιολογική κοινότητα. Διαθέτει παντός είδους πληροφορίες για σπηλαιολογικά δρώμενα, γεγονότα, ειδήσεις και ένα δραστήριο forum στο οποίο μέλη (ή μη) του συλλόγου, μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις, θέσεις και απορίες τους.

Εκατοντάδες σπήλαια έχουν εξερευνηθεί, κι ακόμα περισσότερα έχουν επισκεφτεί, από μέλη του συλλόγου τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό. Το αρχείο μας κοσμούν σπουδαιότατες δράσεις των μελών σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αποστολές στα 10 βαθύτερα σπήλαια της χώρας μας. Σημαντικότερες εξ αυτών, είναι οι αποστολές που οργανώθηκαν στα δυο βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται στη Κρήτη (ο ‘Γουργούθακας’ στα Λευκά Όρη και η ‘Ταφκούρα’ στον Ψηλορείτη). Στις αποστολές αυτές συμμετείχαν μέλη άλλων Ελληνικών συλλόγων και ξένοι σπηλαιολόγοι. Τα τελευταία χρόνια η δράση των μελών μας αναπτύσσεται και σε σπήλαια του εξωτερικού με συμμετοχή σε διεθνής αποστολές που οργανώνονται από ξένες σπηλαιολογικές ομάδες. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή μελών μας στην αποστολή Ρώσων σπηλαιολόγων (CAVEX) στο βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου Voronia-Krubera στο :υτικό Καύκασο το 2005.

Κάθε χρόνο την άνοιξη, ο ΣΕΛΑΣ διοργανώνει σεμινάρια σπηλαιολογίας, με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Στα θεωρητικά μαθήματα οι υποψήφιοι σπηλαιολόγοι διδάσκονται βασικές γνώσεις πάνω στις επιστήμες που σχετίζονται άμεσα με τη σπηλαιολογία, όπως γεωλογία, αρχαιολογία, βιοσπηλαιολογία, παλαιοανθρωπολογία καθώς επίσης και γνώσεις πρώτων βοηθειών, φωτογραφίας και προσανατολισμού στο βουνό. Στα πρακτικά μαθήματα διδάσκονται σπηλαιολογικές τεχνικές ανάβασης και κατάβασης με χρήση μονού σχοινιού, τεχνικές απαραίτητες για την εξερεύνηση βαράθρων. Μετά το πέρας των σεμιναρίων, οι νέοι σπηλαιολόγοι είναι έτοιμοι και ικανοί να ακολουθήσουν τα μέλη σε όλες τις σπηλαιολογικές αποστολές που οργανώνονται.

Επίσης, τα τελευταία 10 χρόνια ο ΣΕΛΑΣ διοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάρια κατάβασης φαραγγιών (canyoning). Το σεμινάριο αποτελείται από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να μάθουν όλες τις απαραίτητες τεχνικές για να αρματώνουν και να κατεβαίνουν με ασφάλεια τα φαράγγια.

 

Διεύθυνση της έδρας του συλλόγου:
Πασίωνος 44-46, Ν.Κόσμος, Τ.Κ. 116 31, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Τηλ./Φαξ:+30-210-90.20.171

Ηλεκτρονική διεύθυνση ιστοσελίδας του συλλόγου:
www.selas.org

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it