Η "Στοιχειωμένη" που κατάντησε... "Συκιά"

Δηλώστε εδώ σπήλαια που απειλούνται από κάθε είδους καταστροφή. Παρατηρήσεις, ονομασίες, δήμους κοινότητες κτλ. Διαβάστε για ενέργειες που γίνονται ή που προγραμματίζονται...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
mamouni
Active Member
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 04, 2005 3:55 pm
Τοποθεσία: Άθηνα
Επικοινωνία:

Η "Στοιχειωμένη" που κατάντησε... "Συκιά"

Δημοσίευση από mamouni »

Φίλοι σπηλαιολόγοι & σπηλαιολάτρες,

μεγάλη φαίνεται ότι είναι η καταστροφή που προκλήθηκε στο σπήλαιο "Στοιχειωμένη" καθώς και σε γειτονικό σπήλαιο, από το Λατομείο που λειτουργεί εκεί. Μέλη του ΣΕΛΑΣ επισκέφτηκαν την περιοχή, το Σαββατοκύριακο 30-31/7/05, μετά από έντονη φημολογία γύρω από την τύχη του σπηλαίου. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι απογοητευτική.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ πατήστε εδώ

mamouni
Άβαταρ μέλους
mamouni
Active Member
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 04, 2005 3:55 pm
Τοποθεσία: Άθηνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mamouni »

Η συνέχεια αυτής της ιστορίας...

http://www.selas.org/phpBB2/viewtopic.php?t=173
Όλο λάδι-λάδι... και τηγανίτες τίποτα!
Άβαταρ μέλους
Νίκος Χαρίτος
Active Member
Δημοσιεύσεις: 640
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 18, 2005 3:50 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση από Νίκος Χαρίτος »

Πολλά πολλά μπράβο που δώσατε δημοσιότητα στο θέμα.

Πάντως δεν πρέπει να μείνει έτσι.
Δεν ξέρω τι ενέργειες θα κάνει ή έχει δυνατότητα να κάνει η Εφορεία, αλλά η επιθυμητή κατάληξη θα έπρεπε να είναι να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης του λατομείου να επαναφέρει το σπήλαιο στην αρχική του κατάσταση αφαιρώντας τουλάχιστον τη μεγαλύτερη ποσότητα απο τους ογκόλιθους, πράγμα που νομίζω οτι αν υπάρξει η καλή πρόθεση και δοθεί η απαιτούμενη προσοχή είναι απόλυτα εφικτό.

Βέβαια φοβάμαι οτι η ιστορία θα λήξει μόνο με κάποια διαβήματα ή στην καλύτερη περίπτωση με κάποιο πρόστιμο.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Active Member
Δημοσιεύσεις: 588
Εγγραφή: Τρί Οκτ 25, 2005 10:06 am

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Είναι πάντως μια πρώτη προσπάθεια! Αν καταφέρουμε κάτι, ίσως να υπάρξουν και άλλοι που να πιστέψουν ότι με προσπάθεια κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν, και στο μέλλον να έχουμε πιο πολλές τέτοιες ενέργειες.

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, .... άντε να δούμε πόσοι θα γίνουμε.
Παναγιώτης Παπαϊωάννου / Σ.ΕΛ.Α.Σ.
Άβαταρ μέλους
caspex
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 24, 2005 8:11 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από caspex »

Νίκο,

Σχετικά με τα πρόστιμα, και την συγκεκριμένη ειδική περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την συνέχεια κάθε νομίμου δικαιώματός μας (σαν άτομα, σαν σύλλογος)

Πιο γενικά τώρα εγώ το βλέπω κάπως έτσι:

Ο λατόμος είναι αυτός που έριξε τα βράχια (ακατέργαστη ύλη από το λατομείο τέλος πάντων...) μέσα στην Στοιχειωμένη και έχει την ευθύνη του γι' αυτό... Όμως αυτός ο άνθρωπος δεν δρα μόνος του, πήρε άδεια από δασαρχείο, υπέβαλέ μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κάποιος την ενέκρινε, πήρε άδεια από τοπική εφορεία αρχαιοτήτων (όχι σπηλαιολογίας) κτλ. κτλ. κτλ. Για μένα δεν είναι ξεκάθαρο το ποίος φταιει περισσότερο, ο λατόμος ή αυτός που συνέταξε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή δεν ξέρω και 'γω ποίος άλλος...

Τα μόνα σίγουρα είναι τα εξής:
:arrow: Η κοινή γνώμη δεν είναι ευαισθητοποιημένη για τα σπήλαια και για την ανάγκη προστασίας τους
:arrow: Η πολιτεία το ελληνικό κράτος (όπως αυτό εκφράζεται μέσα από νόμους, υπηρεσίες κτλ) δεν είναι όσο κοντά θα έπρεπε στον πολίτη (εμάς τους σπηλαιολόγους στην περίπτωση μας) ώστε μέσα από συνεργασία να βρεθούν καλύτερες λύσεις, να ενωθούν οι δυνάμεις μας και να προστατευτούν τα σπήλαια...

Το πρώτο είναι βασικά θέμα παιδείας και εκπαίδευσης ενηλίκων... Η τελευταία θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα από μια καμπάνια ενημέρωσης για την σημασία της μη μόλυνσης/ καταστροφής των σπηλαίων. Θυμάστε τον πελαργό και την διαφήμιση για τις καθαρές παραλίες? Εεεε κάτι τέτοιο ιδανικά θα εξυπηρετούσε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης... Πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί προστασίας μέσα στην κοινωνία γιατί αλλιώς ούτε οι κρατικοί μηχανισμοί ούτε εμείς οι σπηλαιολόγοι μπορούμε να περιφρουρήσουμε τα σπήλαια...

Το δεύτερο θέμα θα το αναλύσω με ένα παράδειγμα για να μην παρεξηγηθώ: Ο Χ υπεύθυνος εγκρίνει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων βασιζόμενος σε ότι δηλώνει (υπογράφει) ο συντάκτης της μελέτης και φαντάζομαι σε μια αυτοψία σαν να είναι παντογνώστης. Και ερωτώ: Σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να έχει άποψη για τα πάντα? Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα δίκτυο οικολογικών οργανώσεων που να δρα συμβουλευτικά προς τις υπηρεσίες? Λεω μήπως? Σε μια συζήτηση που είχα στην Ελβετία με τον Roman Hapka, ειδικό γραμματέα της UIS, μου είπε όταν περνούσαμε με το αυτοκίνητο μέσα από τα ατελείωτα και συνεχή τούνελ στο αυτοκινητόδρομο: "Όταν φτιάχνουν τα τούνελ αυτά και βρίσκουν ένα σπήλαιο μας φωνάζουν (τους σπηλαιολόγους) τους λέμε αν αξίζει ή όχι και στην συνέχεια πράτουν ανάλογα...".

Βέβαια άλλο Ελβετία και άλλο Ελλάδα... Εκεί το κράτος σέβεται τον πολίτη πολύ περισσότερο από ότι στην χώρα μας...

Αυτή είναι η άποψη μου για το ποίος φταιει... Και όπως καταλαβαίνεται φταιμε και εμείς οι σπηλαιολόγοι γιατί δεν έχουμε πετύχει ακόμη την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης...


Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να είναι μια αρχή, μια βάση, ένα επιχείρημα ακόμη στο να πιέσουμε για την αναγκαιότητα της υποστήριξης από το κράτος της καμπάνιας μας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης...
Κώστας Αδαμόπουλος
______________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο
Άβαταρ μέλους
Νίκος Χαρίτος
Active Member
Δημοσιεύσεις: 640
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 18, 2005 3:50 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση από Νίκος Χαρίτος »

Κώστα

Συμφωνώ απολύτως με όσα λες.
Τα πάντα είναι θέμα ευαισθητοποίησης - άρα παιδείας που τόσο πολύ λείπει σ' αυτή τη χώρα.

Βέβαια πέρα απο τα περί προσπαθειών ευαισθητοποίησης, εχοντας ένα συγκεκριμένο γεγονός καταστροφής, μια πιό συγκεκριμένη κίνηση (πχ αγωγή έναντι υπευθύνων), σε περίπτωση που έχει θετικό αποτέλεσμα δημιουργεί και νομικό προηγούμενο υπερ της προστασίας των σπηλαίων.
Αρκεί κάποιος - άτομο ή σύλλογος - να έχει τη διάθεση να μπεί στη διαδικασία.

Πάντως αν το προχωρήσετε είμαι (με όποιο πιθανό τρόπο) μαζί σας.
Άβαταρ μέλους
mamouni
Active Member
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 04, 2005 3:55 pm
Τοποθεσία: Άθηνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mamouni »

Νομίζω ότι αυτό είναι και το πιο σημαντικό!
Να είμαστε όλοι ενωμένοι σε τέτοιες κινήσεις ώστε να μην φαίνεται ότι η Έρη (ή ο Κώστας, ή ο Μιχάλης ή ο ΣΕΛΑΣ τέλος πάντων) είναι οι μόνοι που ενοχλήθηκαν από αυτή την καταστροφή. Πρέπει να δέιξουμε ότι είμαστε πολλοί και ότι μας νοιάζει...
Όλο λάδι-λάδι... και τηγανίτες τίποτα!
Άβαταρ μέλους
mamouni
Active Member
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 04, 2005 3:55 pm
Τοποθεσία: Άθηνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mamouni »

Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι ο σύλλογός μας, η σπηλαιολογία εν γένει αλλά και τα Ελληνικά σπήλαια κέρδισαν πριν λίγες ημέρες το πρώτο σκέλος μιας πολύ μεγάλης και σημαντικής μάχης: την αναγνώριση της καταστροφής που υπέστη το σπήλαιο της Στοιχειωμένης και τη λήψη ορισμένων -ελαφρώς "χλιαρών" για την τύχη του σπηλαίου αλλά σημαντικών για το νόημα που εμπεριέχουν- μέτρων προστασίας αυτού. Το δεύτερο σκέλος της μάχης αυτής θα δοθεί από όλους τους εθελοντές σπηλαιολόγους που θα εργασθούν για να αποκαταστήσουν τη ζημιά και να ανοίξουν τη φραγμένη δίοδο: δηλαδή ΕΜΑΣ.

Σας παραθέτω την επιστολή που λάβαμε προς ενημέρωσή μας από την εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, απόρροια της κινητοποίησης και των ενεργειών μας για το σπήλαιο της Στοιχειωμένης:
___________________________________________
" Προς: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωροταξίας

Θέμα: Πρόκληση ζημιάς στο σπηλαιοβάραθρο «Στοιχειωμένο», δήμου Θίσβης, Νομού Βοιωτίας, από τη λειτουργία λατομείου

Σχετικά με το θέμα της πρόκλησης καταστροφών στο σπηλαιοβάραθρο «Στοιχειωμένο», στην περιοχή Αγίας Άννας, δήμου Θίσβης, νομού Βοιωτίας, από την παράνομη λειτουργία λατομείου μαρμάρου, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Το συγκεκριμένο σπηλαιοβάραθρο είναι γνωστό από το 1952 οπότε ανακαλύφθηκε από τον αείμνηστο Πετρόχειλο. Έκτοτε το επισκέπτονται μέλη Σπήλαιολογικών Συλλόγων οι οποίοι έχουν προωθήσει την εξερεύνηση του μέχρι το βάθος των -580 μέτρων, γεγονός που το έχει κατατάξει ανάμεσα στα μεγαλύτερα σπηλαιοβάραθρα της χώρας (βλ. συνημμένο σκαρίφημα).
Ύστερα από έγγραφη καταγγελία Σπηλαιολογικού Συλλόγου που κατετέθη στην Υπηρεσία μας, κλιμάκιο μας διενήργησε αυτοψία τόσο στον περιβάλλοντα του σπηλαίου χώρο, όσο και στο εσωτερικό του, κατά την οποία διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Γύρω από το στόμιο-είσοδο του σπηλαίου βρίσκονται συσσωρευμένα μεγάλα τεμάχη μαρμάρου προερχόμενα από το λατομείο που λειτουργεί σε άμεση γειτνίαση με το σπήλαιο.
2. Στο δάπεδο του πρώτου οριζοντίου επιπέδου, σε βάθος 30 μέτρων από την είσοδο, έχουν απορριφθεί και συσσωρευτεί μεγάλα τεμάχη μαρμάρου και στείρων που έχουν φράξει την πρόσβαση στο υπόλοιπο σπήλαιο.
3. Η βλάβη που έχει προκληθεί δεν είναι αναστρέψιμη, καθώς η απομάκρυνση των τεμαχών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη, λόγω του μεγάλου όγκου τους και του μεγάλου βάθους στο οποίο βρίσκονται.
4. Η καταστροφή του λιθωματικού διακόσμου είναι περιορισμένη λόγω της μορφολογίας του σπηλαίου
Ύστερα από τα παραπάνω και έχοντας υπόψη την με αρ. πρωτ. 1642/23.3.2006 απόφασή σας, και έως ότου προωθηθεί η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης νέας ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), προτείνουμε τα εξής:
1. Να σταματήσει κάθε εργασία εξόρυξης στο χώρο προκειμένου να αποφευχθούν και άλλες καταστροφές.
2. Με ευθύνη του ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το λατομείο κ. Χ. Παναγιώτου να απομακρυνθούν τα τεμάχη του μαρμάρου που βρίσκονται γύρω από την είσοδο του σπηλαίου .
3. Με ευθύνη του ιδιώτη να περιφραχθεί ο χώρος γύρω από την είσοδο του σπηλαίου προς αποφυγή ατυχημάτων.
4. Να γίνει προσπάθεια διάνοιξης της φραγμένης διόδου σε συνεργασία με εθελοντές Σπηλαιογικών Συλλόγων.
Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει έντονη καρστικοποίηση με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης σπηλαίων ή άλλων εγκοίλων, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να γίνεται αυστηρός έλεγχος κατά την εξέταση αιτημάτων για χορήγηση αδειών λειτουργίας λατομείων στην περιοχή.
Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι, τα σπήλαια ως φυσικά μνημεία προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις (Ν. 3028/2002, Υ.Α. 398/6.7.1983, Ν. 1126/81, Ν. 1127/81) με διατάξεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εκπόνηση οιασδήποτε ΜΠΕ, η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται και στην Υπηρεσία μας για έγκριση σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της.

Η διευθύντρια της Εφορείας
Σταυρούλα Σαμαρτζίδου
Αρχαιολόγος


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

1) ΥΠΠΟ-ΓΔΑΠΚ
ΔΙΠΚΑ

2) Θ’ ΕΠΚΑ
Μουσείο Θηβών

3) Περιφέρεις Στερεάς Ελλάδος
α) Γραφείο Γεν. Γραμματείας
β) Διεύθυνση Δασών Ν. Βοιωτίας
γ) Δασαρχείο Θηβών
δ) Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκηση Ν. Βοιωτίας

4) Υπουργείο Ανάπτυξης
α) Δ/νση Λατομείων Μαρμάρων & Αδρανών Υλικών
β) Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος

5) ΥΠΕΧΩΔΕ
α) Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Γενική Επιθεώρηση
β) Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού

6) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας
α) Νομαρχιακό Συμβούλιο
β) Δ/νση ΧΟΠ

7) Δήμο Θίσβης Ν. Βοιωτίας

8 ) Α.Τ. Δόμβραινας

9) κ. Χρήστο Παναγιώτου "

10) ΣΕΛΑΣ
Άβαταρ μέλους
andreas
Active Member
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Τετ Σεπ 07, 2005 10:24 am

Δημοσίευση από andreas »

Έρη έγραψε: 4. Να γίνει προσπάθεια διάνοιξης της φραγμένης διόδου σε συνεργασία με εθελοντές Σπηλαιογικών Συλλόγων.

Ελάτε και πάμε ! Τι περιμένουμε ?
Ο φθονερός γίνεται εχθρός του εαυτού του. Γιατί κατέχεται συνέχεια από λύπες που μόνος του προκαλεί.

Μένανδρος
Άβαταρ μέλους
Νίκος Χαρίτος
Active Member
Δημοσιεύσεις: 640
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 18, 2005 3:50 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση από Νίκος Χαρίτος »

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην προώθηση του θέματος της Στοιχειωμένης.
Τα μέτρα είναι όντως λίγο 'χλιαρά' αλλά είναι κι αυτά κάτι.
Ίσως ουσιαστικώτερο να ήταν αν απαιτείτο απο τον 'ιδιοκτήτη' του λατομείου να συμβάλει με όσα μέσα διαθέτει και στην απομάκρυνση όγκων μέσα απο το σπήλαιο - στο βαθμό που αυτό θα είναι εφικτό - σε συνεργασία με σπηλαιολόγους.

Το επόμενο λοιπόν βήμα θα είναι η διοργάνωση μιας αποστολής για τη διάνοιξη?
Άβαταρ μέλους
mamouni
Active Member
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 04, 2005 3:55 pm
Τοποθεσία: Άθηνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mamouni »

Σαφώς κι ελπίζουμε σχετικά σύντομα...

Θα υπάρξει βεβαίως ενημέρωση
Άβαταρ μέλους
andreas
Active Member
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Τετ Σεπ 07, 2005 10:24 am

Δημοσίευση από andreas »

Χαιρομαι ιδιαίτερα.

Με έγκαιρη ενημέρωση μπορ'ω να κανονίσω και τις δουλειές μου, τις υποχρεώσεις μου, αυτά που μου αρέσουν να κάνω, αυτά που θέλω να κάνω ... και έτσι τελικά είναι *σχεδόν* όλοι ευχαριστημένοι... :D
Ο φθονερός γίνεται εχθρός του εαυτού του. Γιατί κατέχεται συνέχεια από λύπες που μόνος του προκαλεί.

Μένανδρος
Άβαταρ μέλους
MALAMA KATERINA
Active Member
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2005 9:35 pm

Δημοσίευση από MALAMA KATERINA »

Μπράβο παιδιά.... :lol: :lol: Καλύτερα να πράττουμε ώστε να έχουμε αποτέλεσμα - και ας μην είναι το ιδανικό, παρά να "κρυβόμαστε" πίσω από το κλασσικό: Και μήπως θα καταφέρουμε τίποτα σπουδαίο; :?
Αλήθεια η Επιτροπή Προστασίας Σπηλαίων που είναι; Άντε παιδιά, ενεργοποιηθείτε λίγο. Η Ομοσπονδία πρέπει να τις αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες, να τις επικροτεί και να τις προωθεί. Αν ένας σύλλογος μπορεί να καταφέρει τόσα πολλά ας φανταστούμε όλοι μαζί τι μπορούμε να καταφέρουμε. Πρώτα από όλα αυτό που εμείς λέμε: προστασία σπηλαίων και το γιατί πρέπει να τα προστατεύουμε, θα ακουστεί σε ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Και φυσικά περισσότερα σπήλαια σε κίνδυνο θα καταγραφούν, θα υπάρχει ένα αρχείο, θα οργανωθούν διασυλλογικές αποστολές κλπ, κλπ, κλπ
Μία φορά κι έναν καιρό
ήμουν ελπίδα για τον κόσμο
τώρα μόνη κολυμπώ..


http://lifeaction.blogspot.com/
http://okthisismylife.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/43010836@N02/
Άβαταρ μέλους
mamouni
Active Member
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 04, 2005 3:55 pm
Τοποθεσία: Άθηνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mamouni »

Δυστυχώς τα νέα δεν είναι πολύ αισιόδοξα για το μέλλον της Στοιχειωμένης και των λοιπών σπηλαίων του Ελικώνα. Περισσότερα για την αποστολή διάνοιξης που πραγματοποιήθηκε εχτές από τον ΣΕΛΑΣ εδώ http://www.selas.org/phpBB2/viewtopic.php?p=1414#1414.

Θανάση, λυπάμαι πολύ, αλλά το Κομμένο του Ελικώνα δεν υπάρχει πιά... Ευχαριστώ για τα στοιχεία που μου έδωσες και τη συμβολή σου
Άβαταρ μέλους
Stelios Zacharias
Active Member
Δημοσιεύσεις: 537
Εγγραφή: Δευ Απρ 04, 2005 2:40 pm
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Stelios Zacharias »

Που είναι η επιτροπή προστασίας;
Με τί ασχολείται και δεν προλαβαίνει να ρίξει το βάρος ενός δευτεροβάθμιου οργανισμού πίσω από της προσπάθειες ένος των μελών του;

Γιατί δεν έχουμε emoticon που να ροχαλίζει και να βγάζει "zzzZZZzzzz";
(Η τελευταία δεν ήταν ρητορική)
Άβαταρ μέλους
ΘΑΝΑΣΗΣ
Active Member
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2005 3:02 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

mamouni έγραψε:Δυστυχώς τα νέα δεν είναι πολύ αισιόδοξα για το μέλλον της Στοιχειωμένης και των λοιπών σπηλαίων του Ελικώνα. Περισσότερα για την αποστολή διάνοιξης που πραγματοποιήθηκε εχτές από τον ΣΕΛΑΣ εδώ http://www.selas.org/phpBB2/viewtopic.php?p=1414#1414.

Θανάση, λυπάμαι πολύ, αλλά το Κομμένο του Ελικώνα δεν υπάρχει πιά... Ευχαριστώ για τα στοιχεία που μου έδωσες και τη συμβολή σου

..............

:(
Στα γρανάζια του συστήματος φρόντισε να είσαι η άμμος και όχι το λάδι...
--------------------------------------------------
http://spilaiologia.blogspot.com
Άβαταρ μέλους
mamouni
Active Member
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 04, 2005 3:55 pm
Τοποθεσία: Άθηνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mamouni »

Φωτογραφίες από τη Στοιχειωμένη και την προσπάθεια διάνοιξης καθώς και το δεύτερο κομμένο σπήλαιο που βρέθηκε εδώ:

http://www.selas.org/phpBB2/viewtopic.php?p=1431#1431
Άβαταρ μέλους
Georgep
Active Member
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: Παρ Αύγ 08, 2008 3:22 am
Τοποθεσία: Αθήνα - Ν. Ψυχικό
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Georgep »

Έχει υπάρξει κάποια αλλαγή από τότε;

Όσο έψαξα, δε βρήκα κάποια άλλη αναφορά μετά το 2006.
Γιώργος Πορτοκάλογλου
ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. http://www.speleo.gr

http://fysiolatres.blogspot.com/
Ζητείται αδρεναλίνη. Εστω και με την μορφή ένεσης.. :-)
Άβαταρ μέλους
ΘΑΝΑΣΗΣ
Active Member
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2005 3:02 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Επικοινωνία:

Re:

Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

Georgep έγραψε:Έχει υπάρξει κάποια αλλαγή από τότε;

Όσο έψαξα, δε βρήκα κάποια άλλη αναφορά μετά το 2006.
Μιας και έψαχνες για τυχόν αλλαγές Γιώργο... μάλλον θα υπάρξουν σύντομα

http://et.diavgeia.gov.gr/f/yppot/ada/% ... %929%CE%94
Στα γρανάζια του συστήματος φρόντισε να είσαι η άμμος και όχι το λάδι...
--------------------------------------------------
http://spilaiologia.blogspot.com
Άβαταρ μέλους
Stelios Zacharias
Active Member
Δημοσιεύσεις: 537
Εγγραφή: Δευ Απρ 04, 2005 2:40 pm
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Re: Re:

Δημοσίευση από Stelios Zacharias »

ΘΑΝΑΣΗΣ έγραψε: μάλλον θα υπάρξουν σύντομα
Εγω μια φορά την λέξη αποκατάσταση δεν την είδα στο κείμενο...
Άβαταρ μέλους
Georgep
Active Member
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: Παρ Αύγ 08, 2008 3:22 am
Τοποθεσία: Αθήνα - Ν. Ψυχικό
Επικοινωνία:

Re: Η "Στοιχειωμένη" που κατάντησε... "Συκιά"

Δημοσίευση από Georgep »

Μήπως να γινόταν μια αναφορά σαν ομοσπονδία;
Γιώργος Πορτοκάλογλου
ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. http://www.speleo.gr

http://fysiolatres.blogspot.com/
Ζητείται αδρεναλίνη. Εστω και με την μορφή ένεσης.. :-)
Άβαταρ μέλους
ΘΑΝΑΣΗΣ
Active Member
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2005 3:02 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Επικοινωνία:

Re: Re:

Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

Stelios Zacharias έγραψε:
ΘΑΝΑΣΗΣ έγραψε: μάλλον θα υπάρξουν σύντομα
Εγω μια φορά την λέξη αποκατάσταση δεν την είδα στο κείμενο...
Θα το αποκαταστήσουν... θα το φέρουν ένα με την επιφάνεια... και θα ησυχάσουν...
Στα γρανάζια του συστήματος φρόντισε να είσαι η άμμος και όχι το λάδι...
--------------------------------------------------
http://spilaiologia.blogspot.com
Άβαταρ μέλους
ΘΑΝΑΣΗΣ
Active Member
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2005 3:02 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Επικοινωνία:

Re: Η "Στοιχειωμένη" που κατάντησε... "Συκιά"

Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

Σε επίσκεψή μας στην περιοχή της Στοιχειωμένης στον Ελικώνα διαπιστώσαμε τα εξής.
Κάποιο μεγάλο όχημα (σημάδια από ερπύστριες) έφτασε μέχρι το στόμιο της Στοιχειωμένης και αφού κατέστρεψε το πρόχειρο πλέγμα που είχε τοποθετηθεί φαίνεται να έχει ρίξει κάτι μέσα στο βάραθρο....
Μάλιστα υπάρχουν σημάδια από το όχημα και στην πάνω πλευρά του βαράθρου την ψηλότερη (φαίνεται ότι τον βόλευε καλύτερα γι αυτό που ήθελε να ρίξει).
Το τελευταίο διάστημα πολύ κοντά στην Στοιχειωμένη κατασκευάζεται και νέο Αιολικό Πάρκο... (έχουν βάλει και πινακίδα στον χωματόδρομο προς την Στοιχειωμένη όπου απαγορεύουν την διέλευση).
Σκεφτόμαστε πολύ σύντομα να κατέβουμε να δούμε τι πέταξαν κάτω...
Και μετά θα υπάρξει συνέχεια....
Στα γρανάζια του συστήματος φρόντισε να είσαι η άμμος και όχι το λάδι...
--------------------------------------------------
http://spilaiologia.blogspot.com
Άβαταρ μέλους
Maggie
Active Member
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τρί Σεπ 06, 2005 7:13 pm

Re: Η "Στοιχειωμένη" που κατάντησε... "Συκιά"

Δημοσίευση από Maggie »

Γεια σου Θανάση, μιας και είχαμε ασχοληθεί με το θέμα της Στοιχειωμένης ως σύλλογος και κάνουμε και κάτι αντίστοιχο αυτή τη περίοδο με σπήλαια της Χίου, αν διοργανώσετε επίσκεψη ή περαιτέρω διενέργειες, μας ενδιαφέρει. Να είμαστε σε επικοινωνία να βοηθήσουμε και εμείς ως ΣΕΛΑΣ όπου μπορούμε
Άβαταρ μέλους
ΘΑΝΑΣΗΣ
Active Member
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2005 3:02 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Επικοινωνία:

Re: Η "Στοιχειωμένη" που κατάντησε... "Συκιά"

Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

Maggie έγραψε:Γεια σου Θανάση, μιας και είχαμε ασχοληθεί με το θέμα της Στοιχειωμένης ως σύλλογος και κάνουμε και κάτι αντίστοιχο αυτή τη περίοδο με σπήλαια της Χίου, αν διοργανώσετε επίσκεψη ή περαιτέρω διενέργειες, μας ενδιαφέρει. Να είμαστε σε επικοινωνία να βοηθήσουμε και εμείς ως ΣΕΛΑΣ όπου μπορούμε
Γεια σου Μαργαρίτα!
Εντάξει θα σας ενημερώσω!
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κατέβουμε να δούμε τι πέταξαν...
Στην πρώτη επίσκεψη που είχαμε κάνει το μίσο πλέγμα κρεμόταν στην είσοδο την δεύτερη φορά μετά απο μια εβδομάδα που περάσαμε πάλι το ειχαν πετάξει μέσα δεν υπήρχε καθόλου πλέγμα...
Απο μια πέτρα που ριξαμε το βάθος έχει μειωθεί κι αλλο.... δεν πρέπει να ειναι πια πάνω απο 30 μέτρα....
Ανεβάζω φωτο!
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Στα γρανάζια του συστήματος φρόντισε να είσαι η άμμος και όχι το λάδι...
--------------------------------------------------
http://spilaiologia.blogspot.com
Απάντηση