Τεχνικές Αυτοδιάσωσης

Προγραμματισμός και σχολιασμός των ασκήσεων, ενημερώσεις, νέα και δράσεις της ομάδας Σπηλαιοδιάσωσης.
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Τεχνικές Αυτοδιάσωσης

Δημοσίευση από elena »

Εδώ και λίγο καιρό έχω μία απορία και θα ήθελα να τη θέσω σε συζήτηση για να ακούσω και τις απόψεις των υπολοίπων.

Σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει οργανωμένη η ομάδα ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ που μπορεί να επέμβει…

Μέχρι όμως να κληθεί η ομάδα ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ και να επέμβει, κάποιος θα πρέπει να την ειδοποιήσει και κάποιος μπορεί να χρειαστεί να επέμβει είτε με πρώτες βοήθειες, είτε με πιθανή τεχνική αυτοδιάσωσης.
Θα μείνω λοιπόν στις τεχνικές αυτοδιάσωσης. Πως κάποιος σπηλαιολόγος, που ΔΕΝ είναι στην ομάδα ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στο σύντροφό του; Εάν για παράδειγμα συμβεί κάποιο ατύχημα στον 1ο από την ομάδα που ανεβαίνει στο σκοινί, πως οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να φέρουν βοήθεια, εάν δεν γνωρίζουν τεχνικές αυτοδιάσωσης; Και ακόμα χειρότερα εάν έστω κάποιος είναι έξω και φωνάξει βοήθεια, πόση ώρα μπορεί κάποιος αναίσθητος ή τραυματισμένος να παραμείνει στο σκοινί χωρίς πρώτες βοήθειες;

Και περνάω στο επόμενο σκέλος. Όλοι λοιπόν οι σπηλαιολόγοι που αποφασίζουν να κάνουν σπηλαιολογία και δουν ότι θέλουν να συνεχίσουν πρέπει να γνωρίζουν οπωσδήποτε μία (ή περισσότερες) τεχνικές αυτοδιάσωσης που μπορούν να εφαρμόσουν ανά πάσα στιγμή.
Και που μπορεί κάποιος σπηλαιολόγος να μάθει τεχνικές αυτοδιάσωσης;

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη απάντηση. Μήπως θα ήταν σωστό η Ομάδα ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ να διοργανώνει μία φορά το χρόνο σεμινάριο Τεχνικών αυτοδιάσωσης που θα διδάσκονται οι απαραίτητες πρώτες ενέργειες προτού χρειαστεί να επέμβει η Ομάδα; Έτσι όλοι οι σπηλαιολόγοι θα γνωρίζουν ότι έχουν κάπου να μάθουν τεχνικές και να τις μάθουν από τους πλέον καταλληλότερους. Τους διασώστες.
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
giorgos
Active Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 11:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από giorgos »

Χμμ . . . πολύ καλό το post Έλενα . . .

Οι πρώτες βοήθειες είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και θέλει αρκετή γνώση για να μην κάνουμε κακό στον παθόντα αντί για καλό. Και αυτό είναι πολύ σχετικό. Στην πραγματικότητα, εμείς οι κοινοί θνητοί, μπορούμε να παρέχουμε πολύ λίγη βοήθεια και πάντα ανάλογα με το είδος και την σοβαρότητα του ατυχήματος.
Πρέπει πάνω από όλα να μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να κρίνουμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ή όχι. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι και το πρώτο ποιο σημαντικό που πρέπει να γίνει.
Συνήθως στην ομάδα υπάρχει κάποιος «παλιός» που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Τώρα θα μου πεις αν ο άμεσα εμπλεκόμενος είναι ο «παλιός» τι κάνουμε . . . ?

Θεωρητικά θα πρέπει ο κάθε σύλλογος να οργανώνει άτυπα σεμινάρια ή αν θέλεις συναντήσεις, τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για να διδάσκονται και να επαναλαμβάνουν όλοι όσοι είναι ενεργά μέλη, κάποιες πολύ-πολύ βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών και αυτοδιάσωσης.
Είναι κάτι εύκολο και δεν απαιτεί ούτε μετακινήσεις μακριά ούτε τίποτα. Μπορεί να γίνεται στο χώρο του συλλόγου.

Τεχνικές αυτοδιάσωσης από όσο γνωρίζω υπάρχουν 3 (ίσως και άλλες που δεν ξέρω)
1. Απελευθέρωση θύματος με «croll to croll»
2. Απελευθέρωση με πάτημα στο ποδοστήριο ή αντίβαρο.
3. Απελευθέρωση με το κόψιμο του σχοινιού (μπρρρρρ . . . )
Συνήθως διδάσκονται στο σχολείο εκπαιδευτών ή στο Β επιπέδου.
Υπάρχει και αναφορά στο SPELEONEWS στο τεύχος 11 (για όποιον ενδιαφέρεται) αλλά και στους συλλόγους.

Το δύσκολο μέρος βέβαια είναι ο χρόνος που μπορεί να παραμείνει ο τραυματίας επάνω στο σχοινί . . . Αν το θύμα φορά ιμάντα στήθους απλό, το σώμα του γέρνει πίσω (συνήθως έτσι γίνεται) και ο διασώστης πρέπει να το έχει φτάσει το πολύ μέσα σε 7-10 λεπτά και να το έχει τουλάχιστον φέρει σε καλή θέση. Οι ιμάντες αυτοί έχουν την τάση να πιέζουν τις αρτηρίες που περνούν από το λαιμό και να κόβουν την κυκλοφορία του αίματος με δυσάρεστες συνέπειες.

Τέλος προσωπικά νομίζω ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ομάδας διάσωσης, τουλάχιστον προς το παρόν.
Είναι ευθύνη των συλλόγων και των εκπαιδευτών τους, όπως αναφέρω και ποιο πάνω, να «προπονεί» όλα τα μέλη συχνά.
Όταν δίνεις άδεια σε κάποιους να μπουν σε ένα σπήλαιο και τους έχεις εκπαιδεύσει να κάνουν την «βόλτα τους», πρέπει να είσαι και σίγουρος ότι μπορούν να επιβιώσουν βασιζόμενοι σε κάποια στοιχειώδη γνώση τεχνικών πρώτων βοηθειών και αυτοδιάσωσης.
Αλλιώς που πάνε . . .Με γνώμονα την «άγνοια» . . . το «δεν θα μου τύχει εμένα» ή το «έλα μωρέ υπάρχει η διάσωση».

Ναι αλλά τα πρώτα 10 λεπτά είναι τα κρίσιμα . . .

Μακριά από όλους μας and Be safe . . .

Κύριοι . . . παρακαλώ τις απόψεις σας !
Εικόνα
HARDWARE: Τμήμα του υπολογιστή, το οποίο δέχεται τα χτυπήματά μας όταν το software παρουσιάσει πρόβλημα
Άβαταρ μέλους
caspex
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 24, 2005 8:11 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Τεχνικές Αυτοδιάσωσης

Δημοσίευση από caspex »

Καλησπέρα!
elena έγραψε:Πως κάποιος σπηλαιολόγος, που ΔΕΝ είναι στην ομάδα ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στο σύντροφό του;

Οι πρώτες βοήθειες είναι κάτι που απαιτεί 1. ειδική εκπαίδευση (που δεν πιστεύω ότι μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από τους συλλόγους - ίσως από εξειδικευμένο φορέα π.χ. ΕΕΣ) και 2. να έχεις μαζί σου κάποια απαραίτητα υλικά π.χ. φαρμακείο κτλ (αλλιώς πρέπει να αυτοσχεδιάσεις....)
elena έγραψε:Εάν για παράδειγμα συμβεί κάποιο ατύχημα στον 1ο από την ομάδα που ανεβαίνει στο σκοινί, πως οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να φέρουν βοήθεια, εάν δεν γνωρίζουν τεχνικές αυτοδιάσωσης;
Εύλογο ερώτημα... Απλά, εάν δεν γνωρίζουν τις τεχνικές αυτοδιάσωσης δεν θα μπορούν να βοηθήσουν.
elena έγραψε:Και ακόμα χειρότερα εάν έστω κάποιος είναι έξω και φωνάξει βοήθεια, πόση ώρα μπορεί κάποιος αναίσθητος ή τραυματισμένος να παραμείνει στο σκοινί χωρίς πρώτες βοήθειες;

Η Γαλλική Σπηλαιολογική Ομοσπονδία (FFS) θεωρεί ότι το ξεκρέμασμα του σπηλαιολόγου θα πρέπει να γίνει από τον σύντροφό του σε χρόνο λιγότερο από 5 λεπτά. Η αντοχή του κάθε οργανισμού στο λεγόμενο "ορθοστατικό σοκ" διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση ανάλογα με το άτομο και τις συνθήκες τραυματισμού... Το "ορθοστατικό σοκ" οφείλετε στην διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος από την πίεση που ασκούν οι ζώνες (ιμάντες) στις αρτηρίες του θύματος. Το φαινόμενο αυτό οφείλετε για την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών (ορειβάτες) πριν την καθιέρωση της ζώνης μέσης (μποντριε) (*)

(*) Τα παλιά τα χρόνια η αναρρίχηση γινόταν μονάχα με ζώνες στήθους (αυτοσχέδιες κυρίως, από ιμάντες). Με τις ζώνες αυτές ένας υγιής άνθρωπος που κρέμεται στο κενό θα πεθάνει μετά από λίγα λεπτά από την δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος και τις σχετικές παρενέργειες στην καρδιά του... Μετά από αρκετούς θανάτους το μπωντριέ (ζώνη μέσης) έδωσε λύση για τους υγιείς όχι όμως και για αυτούς που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και η αρτηριακή τους πίεση είναι πολύ χαμηλή...

elena έγραψε:Και που μπορεί κάποιος σπηλαιολόγος να μάθει τεχνικές αυτοδιάσωσης;
Νομίζω το έχει καλύψει ο Γιώργος. Ποικίλει ανά περίπτωση...
elena έγραψε:Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη απάντηση.
???
elena έγραψε:Μήπως θα ήταν σωστό η Ομάδα ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ να διοργανώνει μία φορά το χρόνο σεμινάριο Τεχνικών αυτοδιάσωσης που θα διδάσκονται οι απαραίτητες πρώτες ενέργειες προτού χρειαστεί να επέμβει η Ομάδα;
Δεν είναι κακή σαν ιδέα αν και το θέμα έχει να κάνει περισσότερο με την βασική εκπαίδευση του σπηλαιολόγου. Γιατί δεν απευθύνεσαι στην ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗ. Βασικά εαν οργανώθει κάτι τέτοιο θα γίνετε παράλληλα με ότι γίνετε σήμερα.
elena έγραψε:Έτσι όλοι οι σπηλαιολόγοι θα γνωρίζουν ότι έχουν κάπου να μάθουν τεχνικές και να τις μάθουν από τους πλέον καταλληλότερους. Τους διασώστες.
Συμφωνώ με τον Γιώργο. Βασικά οι διασώστες δεν είναι και ούτε θα έπρεπε να είναι οι καταλληλότεροι σε αυτόν τον τομέα (σαν ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗ, όχι σαν άτομα). Η δουλειά τους είναι εντελώς διαφορετική. Νομίζω ότι έχει να κάνει με την τυποποίηση της βασικής εκπαίδευσης περισσότερο (δες πιο πάνω).

Και μην ξεχνάμε:
giorgos έγραψε:Ναι αλλά τα πρώτα 10 λεπτά είναι τα κρίσιμα . . .
Κώστας Αδαμόπουλος
______________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο
Άβαταρ μέλους
T4NG0
Active Member
Δημοσιεύσεις: 398
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2005 6:55 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα, Αθήνα

Δημοσίευση από T4NG0 »

giorgos έγραψε: Θεωρητικά θα πρέπει ο κάθε σύλλογος να οργανώνει άτυπα σεμινάρια ή αν θέλεις συναντήσεις, τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για να διδάσκονται και να επαναλαμβάνουν όλοι όσοι είναι ενεργά μέλη, κάποιες πολύ-πολύ βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών και αυτοδιάσωσης.
Είναι κάτι εύκολο και δεν απαιτεί ούτε μετακινήσεις μακριά ούτε τίποτα. Μπορεί να γίνεται στο χώρο του συλλόγου.

..............

Είναι ευθύνη των συλλόγων και των εκπαιδευτών τους, όπως αναφέρω και ποιο πάνω, να «προπονεί» όλα τα μέλη συχνά.
Συμφωνώ με το Γιώργο και τον Κώστα....

Το θέμα της αυτοδιάσωσης είναι πολύ σοβαρό και πιστεύω πως κάθε σύλλογος έχει την υποχρέωση να μαθαίνει στα μέλη του τίς τεχνικές αυτές....
Η ομάδα της Σπηλαιοδιάσωσης απαρτίζεται από μέλη κάθε συλλόγου, και είμαι σίγουρος πώς ο κάθε σύλλογος έχει τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να διδάξει μόνος του στα μέλη του τις τεχνικές αυτοδιάσωσης...
Τουλάχιστον αυτό γίνεται στο ΦΟΣ (από πρόσφατο μάθημα viewtopic.php?t=698) καί είμαι σίγουρος πώς γίνεται και σε άλλους συλλόγους.
Οι τεχνικές αυτοδιάσωσης είναι ένα από τα πίο σημαντικά εφόδια του σπηλαιολόγου και η συνεχής εξάσκηση αυτών είναι επιτακτική... Αλήθεια πόσοι από εμάς μπορούμε να απεγκλωβίσουμε κάποιον από το σκοινί σε λιγότερο από 5 λεπτά.... :oops: :oops:

Νικόλας
Άβαταρ μέλους
Νίκος Χαρίτος
Active Member
Δημοσιεύσεις: 640
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 18, 2005 3:50 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση από Νίκος Χαρίτος »

Καλησπέρα σε όλους.
Παραθέτω κι εγώ κάποια 'σκόρπια' σχόλια (λόγω έλλειψης χρόνου).

Η αυτοδιάσωση αφορά τεχνικές που μπορεί ο σπηλαιολόγος να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που κάποιος σπηλαιοσύντροφος βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης ( έχει μπλοκαρει λόγω απειρίας ή συνθηκών, τραυματιστεί, κλπ ), ώστε να τον βοηθήσει να βρεθεί σε ασφαλές σημείο.
Οι πρώτες βοήθειες έπονται (οχι σαν γνώση αλλά σαν σειρά ενεργειών), όπως και η πιθανή κλήση της σπηλαιοδιάσωσης.

Απο το παραπάνω και μόνο συνάγεται οτι άτομα που μπαίνουν σε σπήλαια παρέα με λιγότερο έμπειρους επιβάλλεται να έχουν γνώσεις αυτοδιάσωσης και μάλιστα αρκετή ευχέρεια σ' αυτές.
Το ίδιο προφανώς και οι εκπαιδευτές σε σεμίνάρια ή οι εμπλεκόμενοι με την εκπαίδευση.
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει τραυματισμός. Προσωπικά μου έχει τύχει πάνω απο τρείς φορές να βοηθήσω μπλοκαρισμένο άτομο (χρησιμοποιώντας την τεχνική ξεμπλοκαρίσματος ή τμήμα της ή άλλη) και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος.

Άλλο η αυτοδιάσωση και άλλο η Σ/Δ, παρ' όλο που τα μέλη ομάδας Σ/Δ πρέπει να γνωρίζουν και αυτοδιάσωση.

Αυτοδιάσωση πρέπει να διδάσκεται οπωσδήποτε σε νέους σπηλαιολόγους μόλις αποκτήσουν ευχέρεια με τις τεχνικές κίνησης, είτε ενσωματωμένη σε κάποιο σεμινάριο β' βαθμού είτε αυτόνομα, αλλά νομίζω κι εγώ μέσα απο τους συλλόγους.

Τέλος, αυτοδιάσωση δεν είναι μόνο ο απεγκλωβισμός κάποιου που είναι πάνω στο σχοινί προσεγγίζοντάς τον.
Αυτό είναι μόνο μια κατηγορία τεχνικών. Υπάρχουν και διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Όσο αφορά φίλε Γιώργο την παρεξηγημένη τεχνική του (μπρρρρ) κοψίματος του σχοινιού είναι μιά χαρά, υπο προυποθέσεις βέβαια.
Μάλιστα στη φαραγγοδιάσωση που διδαχτήκαμε τώρα χρησιμοποιείται φούλ και μάλιστα σε διάφορες παραλλαγές.


Εύχομαι καλό Φθινόπωρο με πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Active Member
Δημοσιεύσεις: 588
Εγγραφή: Τρί Οκτ 25, 2005 10:06 am

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι το θέμα καλύφθηκε επαρκώς.

Ο χρόνος σίγουρα είναι αρκετά κάτω από τα 10’, ειδικά αν το κεφάλι του θύματος έχει πέσει τελείως πίσω (τουλάχιστον κάτι τέτοιο θυμάμαι από κάποιο μάθημα 1ων βοηθειών).

Νικόλα, το ερώτημα είναι όχι πόσοι από εμάς μπορούν να απεγκλωβίσουν ένα αναίσθητο θύμα σε λιγότερο από 5 λεπτά, αλλά πόσοι από εμάς μπορούν να το φθάσουν σε λιγότερο από 5 λεπτά :oops: (σκεφθείτε να βρίσκεται 30 μέτρα πιο πάνω και μετά από αλλαγή); Άρα εκτός από την γνώση των τεχνικών αυτοδιάσωσης (έχω μια ένσταση για τον όρο μιας και αυτο-διάσωση νομίζω ότι ουσιαστικά σημαίνει διάσωση του εαυτού μας – αν πρόκειται για άλλο άτομα ο όρος θα έπρεπε να είναι απλή διάσωση), πρέπει να έχουμε και καλή γνώση των σπηλαιολογικών τεχνικών (ανέβασμα, κατέβασμα, πέρασμα αλλαγών κλπ) και καλή φυσική κατάσταση. Και μετά από όλα αυτά, να έχουμε και την απαραίτητη ψυχραιμία ώστε να μην μπλοκάρουμε υπό το καθεστώς του πανικού :b-b: .

Επειδή ο συνδυασμός των ανωτέρων στο ίδιο άτομο δεν είναι και τόσο συχνός ή εύκολος, καλό είναι τουλάχιστον όσοι τύχετε σε σπήλαιο μαζί μου, να έχετε τακτοποιημένα τα κληρονομικά σας, μιας και από μένα λίγη προκοπή μπορείτε να περιμένετε :oops: ](*,) .

Αν και όλοι οι σύλλογοι θα σπεύσουν να ισχυριστούν ότι εκπαιδεύουν σχετικά τα μέλη τους, θα τολμούσα να στοιχηματίσω ότι, αν κάνουμε ένα τεστ, τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία θα είναι οικτρά (ταπεινή μου γνώμη). Άρα θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει στο συγκεκριμένο θέμα μια πιο αποφασιστική και ουσιαστική κίνηση (ίσως η σπηλαιοδιάσωση ή κάποιος άλλος κεντρικός φορέας να μην είναι κακή ιδέα). Ο ωχαδερφισμός σκοτώνει.

Τέλος, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν όλοι οι προλαλήσαντες, που εξέφρασαν σωστές και ενδιαφέρουσες απόψεις, ερχόντουσαν και στην σπηλαιοδιάσωση. Όλοι έχουμε δουλειές, υποχρεώσεις κλπ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος φίλος σου θα χρειαστεί τη βοήθειά σου (αχρείαστη να ‘ναι) ή πότε θα χρειαστείς εσύ βοήθεια (μακάρι ποτέ).
Παναγιώτης Παπαϊωάννου / Σ.ΕΛ.Α.Σ.
Άβαταρ μέλους
giorgos
Active Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 11:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από giorgos »

Νίκος Χαρίτος έγραψε: Όσο αφορά φίλε Γιώργο την παρεξηγημένη τεχνική του (μπρρρρ) κοψίματος του σχοινιού είναι μιά χαρά, υπο προυποθέσεις βέβαια.
Νίκο η τεχνική δεν είναι παρεξηγημένη (τουλάχιστον από μένα) αλλά το «μπρρρ» είναι επειδή έχοντας χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνική, ευτυχώς μόνο σε προπονήσεις και έχοντας έναν ακόμα άνθρωπο κρεμασμένο επάνω σου, κοιτάς την μανίλια σου και εύχεσαι να αντέξει το βάρος των δύο ανθρώπων που με ορμή (έστω και μικρή)θα κρεμαστούν απότομα επάνω της.

Και επειδή μου έχει τύχει να αστοχήσει η μανίλια για 20 – 30 πόντους μέχρι να πιάσει σε λασπωμένο σχοινί συναρτήσει του «μικρού» βάρους που μπορεί να αντέξει δεν είναι και ο ποιο . . . ευχάριστος συνδυασμός σκέψεων . . . κατά την ώρα που πραγματοποιείς την άσκηση και την φαντάζεσαι υπό πραγματικές συνθήκες.
Παναγιώτης έγραψε:το ερώτημα είναι όχι πόσοι από εμάς μπορούν να απεγκλωβίσουν ένα αναίσθητο θύμα σε λιγότερο από 5 λεπτά, αλλά πόσοι από εμάς μπορούν να το φθάσουν σε λιγότερο από 5 λεπτά (σκεφθείτε να βρίσκεται 30 μέτρα πιο πάνω και μετά από αλλαγή);
Σωστή η παρατήρηση διότι το θέμα δεν είναι ο γρήγορος απεγκλωβισμός αλλά το ίσωμα του θύματος από την «κακή» στάση και μετά όλα τα άλλα . . .
Παναγιώτης έγραψε:έχω μια ένσταση για τον όρο μιας και αυτο-διάσωση νομίζω ότι ουσιαστικά σημαίνει διάσωση του εαυτού μας – αν πρόκειται για άλλο άτομα ο όρος θα έπρεπε να είναι απλή διάσωση
Είχα και εγώ την ίδια ένσταση μέχρι που κατάλαβα ότι ο όρος έχει να κάνει με την ομάδα και όχι με το άτομο, δηλαδή ότι η ομάδα αυτοδιασώζεται (όλοι για έναν και ένας για όλους που λέμε) μέχρι να έρθει η Ο.Δ.
Εικόνα
HARDWARE: Τμήμα του υπολογιστή, το οποίο δέχεται τα χτυπήματά μας όταν το software παρουσιάσει πρόβλημα
Άβαταρ μέλους
T4NG0
Active Member
Δημοσιεύσεις: 398
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2005 6:55 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα, Αθήνα

Δημοσίευση από T4NG0 »

Παναγιώτης έγραψε:
Αν και όλοι οι σύλλογοι θα σπεύσουν να ισχυριστούν ότι εκπαιδεύουν σχετικά τα μέλη τους, θα τολμούσα να στοιχηματίσω ότι, αν κάνουμε ένα τεστ, τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία θα είναι οικτρά (ταπεινή μου γνώμη). Άρα θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει στο συγκεκριμένο θέμα μια πιο αποφασιστική και ουσιαστική κίνηση (ίσως η σπηλαιοδιάσωση ή κάποιος άλλος κεντρικός φορέας να μην είναι κακή ιδέα). Ο ωχαδερφισμός σκοτώνει.
Προσωπικά νομίζω πώς η Ομάδα Σπηλαιοδιάσωσης έχει ίδη φορτωμένη ατζέντα και θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτήν. Η τεχνικές διάσωσης μίας Ο.Δ. είναι πολλές και δεν νομίζω να επαρκεί ο χρόνος ώστε να έχει και την πολυτελέια να διδάξει σε σπηλαιολόγους τεχνικές αυτοδιάσωσης που αυτονόητα πρέπει να είχαν διδαχθεί μέσα από τον σύλλογό τους... Όπως ειπα και πρίν είμαι σίγουρος πώς κάθε συλλογος έχει από ένα τουλάχιστον άτομο που θα μπορούσε να κάνει αυτό το μάθημα...
Παναγιώτης έγραψε:
Τέλος, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν όλοι οι προλαλήσαντες, που εξέφρασαν σωστές και ενδιαφέρουσες απόψεις, ερχόντουσαν και στην σπηλαιοδιάσωση. Όλοι έχουμε δουλειές, υποχρεώσεις κλπ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος φίλος σου θα χρειαστεί τη βοήθειά σου (αχρείαστη να ‘ναι) ή πότε θα χρειαστείς εσύ βοήθεια (μακάρι ποτέ).
Συμπφωνώ εν μέρη...:twisted: Βασικά όσοι περισσότεροι στην Ομάδα τόσο το καλύτερο... Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να πιέσουμε κάποιον να ενταχθεί σε αυτή, με την δικαιολογια ότι μπορέι κάποτε και ο ίδιος να την χρειαστεί... !!! Η ομάδα πρέπει να δουλευει συλλογικά, να συνεργάζεται άψογα και τα μέλη της να μπορούν να επικοινωνουν μεταξύ τους. Αυτό πετυχένεται με τον εθελοντισμό, την όρεξη, και τη διάθεση.....ΟΧΙ με την αγγαρεία....

Προσωπικά έχω υποσχεθεί στον ευατό μου πως μόλις κατασταλάξουν τα πράγματα με τα καινούρια μέλη της οικογένειας μου, που περιμένω σύντομα, να ενταχθώ και εγώ στην Ομάδα Σπηλαιοδιάσωσης...

Νικόλας
Άβαταρ μέλους
Stelios Zacharias
Active Member
Δημοσιεύσεις: 537
Εγγραφή: Δευ Απρ 04, 2005 2:40 pm
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Stelios Zacharias »

Παναγιώτης έγραψε:Νικόλα, το ερώτημα είναι όχι πόσοι από εμάς μπορούν να απεγκλωβίσουν ένα αναίσθητο θύμα σε λιγότερο από 5 λεπτά, αλλά πόσοι από εμάς μπορούν να το φθάσουν σε λιγότερο από 5 λεπτά :oops: (σκεφθείτε να βρίσκεται 30 μέτρα πιο πάνω και μετά από αλλαγή);
Πέρσυ αγωνίστηκαν κάποιοι στην Πανελλήνια σε στίβο 10 μέτρων
Φέτος ακούστηκε πως θα υπάρξει και αλλαγή στα αγωνίσματα
Του χρόνου... ;
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Active Member
Δημοσιεύσεις: 588
Εγγραφή: Τρί Οκτ 25, 2005 10:06 am

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

T4NG0 έγραψε:Προσωπικά νομίζω πώς η Ομάδα Σπηλαιοδιάσωσης έχει ίδη φορτωμένη ατζέντα και θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτήν. Νικόλας
Χμμμ, θα ήθελα να την δω αυτή την φορτωμένη ατζέντα. Έχω καιρό να λάβω νέα της ομάδας και ανησυχώ. :-k
T4NG0 έγραψε:... Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να πιέσουμε κάποιον να ενταχθεί σε αυτή, με την δικαιολογια ότι μπορέι κάποτε και ο ίδιος να την χρειαστεί... !!! Η ομάδα πρέπει να δουλευει συλλογικά, να συνεργάζεται άψογα και τα μέλη της να μπορούν να επικοινωνουν μεταξύ τους. Αυτό πετυχένεται με τον εθελοντισμό, την όρεξη, και τη διάθεση.....ΟΧΙ με την αγγαρεία.... Νικόλας
Αν το βλέπεις σαν δικαιολογία και όχι σαν κίνητρο, τότε χάσαμε. :roll: Δηλαδή τι θα σε παρακινούσε εσένα για συμμετάσχεις αν όχι το ότι έτσι θα μπορέσεις ίσως κάποτε να βοηθήσεις έναν φίλο ή συνάνθρωπό σου; :-k Γράφοντας το προηγούμενο post, θεώρησα ότι δεν απευθύνομαι σε ανθρώπους που θεωρούν το να βοηθούν το συνάνθρωπό τους αγγαρεία. Άρα δεν καταλαβαίνω που κολλάει η παραπάνω πρόταση. :-k

Άσε δε που λόγω πίεσης χρόνου ξέχασα να συμπληρώσω ότι η πρόσκληση για συμμετοχή πήγαινε σε όλους όσουν διαβάζουν το θέμα αυτό και έτσι ίσως δόθηκε η εντύπωση ότι έγραφα επί προσωπικού. :oops:

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να φιλοσοφήσουμε και πολύ για το αν μπορεί κανείς να επιβάλλει μια καθαρά εθελοντική δράση σε κάποιον άλλο. Αν αυτό φάνηκε από το μήνυμά μου τότε μάλλον έχω πρόβλημα έκφρασης. :oops: #-o

Αν και το έχω ξαναγράψει, ας το επαναλάβω. Η σπηλαιοδιάσωση δεν χρειάζεται μόνο υπερσπηλαιολόγους. Και εμείς οι πιο άπειροι ή οι λιγότερο δυνατοί μπορούμε να προσφέρουμε πολλά, αλλά και να αποκομίσουμε πολλά (η τελευταία άσκηση στο Δέρσιο - αλλά και της τεχνητής αναρρίχησης - ήταν για μένα μεγάλο σχολείο).
Παναγιώτης Παπαϊωάννου / Σ.ΕΛ.Α.Σ.
Άβαταρ μέλους
T4NG0
Active Member
Δημοσιεύσεις: 398
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2005 6:55 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα, Αθήνα

Δημοσίευση από T4NG0 »

Παναγιώτης έγραψε: Χμμμ, θα ήθελα να την δω αυτή την φορτωμένη ατζέντα. Έχω καιρό να λάβω νέα της ομάδας και ανησυχώ. :-k
Το γιατί δεν έχει βγεί πρόγραμμα 2ου εξαμήνου δεν το γνωρίζω.... αλλά εγώ αναφερόμουν στα προγράμματα του παρελθόντος... Πόσες από τις ασκήσεις και μαθήματα δεν γίνονται;; Τα περισσότερα γίνονται αλλά μερικά παραλείπονται..π.χ άσκηση με αντλίες... Φαντάσου λοιπόν να προσθέτανε στο πρόγραμμα ασκήσεων-μαθημάτων της σπηλαιοδιάσωσης και μάθημα αυτοδιάσωσης στους νέους σπηλαιολόγους...
Παναγιώτης έγραψε:
Αν το βλέπεις σαν δικαιολογία και όχι σαν κίνητρο, τότε χάσαμε. :roll: Δηλαδή τι θα σε παρακινούσε εσένα για συμμετάσχεις αν όχι το ότι έτσι θα μπορέσεις ίσως κάποτε να βοηθήσεις έναν φίλο ή συνάνθρωπό σου; :-k
Δεν υπάρχει σπηλαιολόγος που να μην θέλει να σώσει τον φίλο του ή φίλη του σε μια ώρα ανάγκης...Αυτό δεν σημαίνει οτι και όλοι πρέπει να συμμετέχουν και στη Ο.Δ. Υπάρχουν ουκ ολίγα άτομα τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν την πίεση, τις διαταγές και ο εγωισμός τους ολίγον τι περισσότερος απ' οτι χρειάζεται... Αυτά τα άτομα πίστεψέ με δεν θα μπορούσαν ποτέ να δουλέψουν άριστα μέσα σε μια ομάδα... Και άν μέναν μέσα στην ομάδα μόνο και μόνο επειδή θέλουν να σώσουν τον φίλο-η τους ...τότε θα κάνουν κακό στην ομάδα και τελικά στο φίλο-η τους...
Επειδή στο παρελθόν έχω ζήσει και έχω δουλέψει σε ομάδα διάσωσης, αυτό που κατάλαβα είναι οτι λιγότερα άτομα με ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι προτιμότερο απο ΠΟΛΛΑ ατομα με πρόβλημα συνεργασίας. Και όταν υπάρχουν πολλά άτομα τότε έρχονται και τα προβλήματα...
Τι κίνητρο λοιπόν πρέπει να έχει κανείς για να ενταχθεί και να μείνει σε μια ομάδα διάσωσης; Δεν νομίζω να υπάρχει... Είναι στη φύση του καθενός... ή κολλάς και δένεις με την ομάδα ή δεν κολλάς... Δεν μπορεί από τη μία να μην σου αρέσουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει ή ομάδα και η παρουσία σου να γίνεται αγγαρεία και από την άλλη να μένεις επειδή υπάρχει κάποιο κίνητρο... ΛΑΘΟΣ...
Παναγιώτης έγραψε: Άρα δεν καταλαβαίνω που κολλάει η παραπάνω πρόταση. :-k
Ελπίζω να κατάλαβες...
Παναγιώτης έγραψε: Άσε δε που λόγω πίεσης χρόνου ξέχασα να συμπληρώσω ότι η πρόσκληση για συμμετοχή πήγαινε σε όλους όσουν διαβάζουν το θέμα αυτό και έτσι ίσως δόθηκε η εντύπωση ότι έγραφα επί προσωπικού. :oops:
Τιμωρία... 10 περάσματα κόμπου σε ανέβασμα και 10 σε κατέβασμα...:D
Παναγιώτης έγραψε: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να φιλοσοφήσουμε και πολύ για το αν μπορεί κανείς να επιβάλλει μια καθαρά εθελοντική δράση σε κάποιον άλλο. Αν αυτό φάνηκε από το μήνυμά μου τότε μάλλον έχω πρόβλημα έκφρασης. :oops: #-o
...και 50 μέτρα ανέβασμα σκοινιού αλλά αντί για κεντρικό φρένο (κρόλ) καταβατήρα Στοπ :lol:
Παναγιώτης έγραψε:
Αν και το έχω ξαναγράψει, ας το επαναλάβω. Η σπηλαιοδιάσωση δεν χρειάζεται μόνο υπερσπηλαιολόγους. Και εμείς οι πιο άπειροι ή οι λιγότερο δυνατοί μπορούμε να προσφέρουμε πολλά, αλλά και να αποκομίσουμε πολλά (η τελευταία άσκηση στο Δέρσιο - αλλά και της τεχνητής αναρρίχησης - ήταν για μένα μεγάλο σχολείο).
Πιστεύω πώς οι σύλλογοι πρέπει να εξηγούν στα μέλη τους τί εστί σπηλαιοδιάσωση, πώς δουλευει, τί απαιτήσεις έχει κλπ κλπ (ίσως να γίνεται και μια μικρή άσκηση σε πλαισία συλλόγου) και οι υπεύθυνοι κάθε συλλόγου να προτείνουν μέλη τα οποία έχουν την ικανότητα ένταξης στην Ο.Δ.
Δεν χρειάζεται βομβαρδισμός μελών στην Ο.Δ. τα οποία έρχονται μία φορά και μετά ...αντίος μουτσάτσος.... Είμαι σίγουρος πως κάτι τετοιο είναι αποσυντονιστικό.....

Όλα τα παραπάνω είναι καθαρά προσωπική άποψη και είμαι ανοιχτός σε κάθε είδους κριτική και διάλογο....

Νικόλας
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από elena »

Μέσες άκρες σχηματίστηκε μία σχετική εικόνα. Οι περισσότεροι που έγραψαν θεωρούν ότι η αυτοδιάσωση είναι δουλειά συλλόγων και όχι της ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ. Εν μέρει θα συμφωνήσω. Η αυτοδιάσωση όντως διδάσκεται σε σχολεία Β Επιπέδου ή Εκπαιδευτών. Τι γίνεται όμως εάν μέσα στο χρόνο ο σύλλογος δεν μαζέψει αρκετά άτομα για να οργανώσει ένα τέτοιο σχολείο και το αναβάλλει για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά;

Το πρώτο μου μήνυμα είναι μια πρόταση μήπως θα έπρεπε ΚΑΙ η ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗ να διοργανώνει ένα τέτοιο σχολείο κάθε χρόνο… Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να είναι και πολύ χρονοβόρο εάν γίνεται με σύστημα (T4NG0 τα μαθήματα με τις αντλίες από όσο μπορώ να γνωρίζω, ΔΕΝ αναβλήθηκαν λόγω πίεσης χρόνου).
Όσον αφορά τα υπόλοιπα τώρα, τις πρώτες βοήθειες δεν τις θίγω καν εδώ μιας και από μόνες τους αποτελούν άλλο θέμα.

Τέλος θέλω να κλείσω παραθέτοντας το κείμενο του Παναγιώτη που βρίσκω απόλυτα ειλικρινές και αληθές:
Παναγιώτης έγραψε:Αν και όλοι οι σύλλογοι θα σπεύσουν να ισχυριστούν ότι εκπαιδεύουν σχετικά τα μέλη τους, θα τολμούσα να στοιχηματίσω ότι, αν κάνουμε ένα τεστ, τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία θα είναι οικτρά (ταπεινή μου γνώμη). Άρα θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει στο συγκεκριμένο θέμα μια πιο αποφασιστική και ουσιαστική κίνηση (ίσως η σπηλαιοδιάσωση ή κάποιος άλλος κεντρικός φορέας να μην είναι κακή ιδέα). Ο ωχαδερφισμός σκοτώνει.
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
T4NG0
Active Member
Δημοσιεύσεις: 398
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2005 6:55 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα, Αθήνα

Δημοσίευση από T4NG0 »

elena έγραψε: Η αυτοδιάσωση όντως διδάσκεται σε σχολεία Β Επιπέδου ή Εκπαιδευτών.
Μήπως θα έπρεπε να διδάσκεται στα πλαίσια των σεμιναρίων Α' επιπέδου;;; Τί γίνεται στην περίπτωση που μιά ομάδα αποτελείται από 5 άτομα που έχουν τελειώσει σεμινάρια Α' και ένα άτομο που έχει τελειώσει σεμινάρια Β' ή είναι εκπαιδευτής, ξεκινάνε να κατέβουν ένα βάραθρο και ο πιό έμπειρος ( ο σεμιναρια Β ή εκπαιδευτής) λιποθυμάει στο σκοινί .... (τρώγοντας μία πέτρα 25χ25εκ στο κράνος)... ;;;;; Οι Α' τί κάνουν.... ;;; Βλέπουν και περιμένουν την Ο.Δ.;;; Δοκιμάζουν τεχνικές αυτοδιάσωσης τις οποίες δεν γνωρίζουν (δηλαδή κάνουν ταρζανιες) προκειμένου να σώσουν τον Β' με κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή.....;;;;
Αρα λοιπόν μήπως πρέπει να διδάσκεται πρός το τέλος των σεμιναρίων Α' η αυτοδιάσωση;;;;
elena έγραψε: Τι γίνεται όμως εάν μέσα στο χρόνο ο σύλλογος δεν μαζέψει αρκετά άτομα για να οργανώσει ένα τέτοιο σχολείο και το αναβάλλει για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά;
Δεν χρειάζεται να είναι σχολείο... και ένα απόγευμα στη Συκιά, 4 διαδρομές, και απασχολεις 8 άτομα στις τεχνικές αυτοδιάσωσης... και στο κάτω κάτω και ένας να είναι πάλι γίνεται... Απλά ο κάθε σύλλογος πρέπει να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στα μέλη του κάτι τέτοιο....

Νικόλας
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από elena »

Πολύ νωρίς. Στο Α' επιπέδου δεν υπάρχει αρκετή ευχέρεια ακόμα για να διδαχτούν (και το σημαντικότερο, να θυμούνται) τεχνικές αυτοδιάσωσης. Θα πρέπει να έχει προπονηθεί αρκετά κάποιος σπηλαιολόγος για να ασχοληθεί με τεχνικές αυτοδιάσωσης (δεν λέω να έχει γίνει και superman, αλλά να έχει μια ευχέρεια με τα υλικά και τα σκοινιά).

Όσο για το απόγευμα στη Συκιά θα σου προτείνω "να μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια". Ό,τι επικρατεί στο σύλλογό μας δεν είναι απαραίτητο ότι επικρατεί και σε όλους τους σπηλαιολογικούς συλλόγους ;-)
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
T4NG0
Active Member
Δημοσιεύσεις: 398
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2005 6:55 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα, Αθήνα

Δημοσίευση από T4NG0 »

elena έγραψε:Πολύ νωρίς.
Σχετικό....
elena έγραψε:Στο Α' επιπέδου δεν υπάρχει αρκετή ευχέρεια ακόμα για να διδαχτούν (και το σημαντικότερο, να θυμούνται) τεχνικές αυτοδιάσωσης. Θα πρέπει να έχει προπονηθεί αρκετά κάποιος σπηλαιολόγος για να ασχοληθεί με τεχνικές αυτοδιάσωσης (δεν λέω να έχει γίνει και superman, αλλά να έχει μια ευχέρεια με τα υλικά και τα σκοινιά).
Το επίπεδο τον σπηλαιολόγων που μόλις έχει τελειώσει Α' επιπέδου διαφέρει από άτομο σε άτομο... Εγώ δεν είπα να γίνει μιά φορά και τέρμα... να πάρουν μια μυρουδια στην αρχή και μετα με την εξάσκηση να γίνουν καλύτεροι...
elena έγραψε: Όσο για το απόγευμα στη Συκιά θα σου προτείνω "να μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια". Ό,τι επικρατεί στο σύλλογό μας δεν είναι απαραίτητο ότι επικρατεί και σε όλους τους σπηλαιολογικούς συλλόγους ;-)
Δηλαδή ;;

Νικόλας
Άβαταρ μέλους
Nikos Mitsakis
Active Member
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2005 10:08 pm
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nikos Mitsakis »

Προτείνω ένα από τα διαγωνίσματα (παιχνίδια) της 9ης Π.Σ.Σ. να είναι και ο απεγκλωβισμός (ενός τυχαίου σπηλαιολόγου). Να βραβευτούνε οι καλύτερη χρόνοι αλλά και όση τα καταφέρουν με επιτυχία. Ευκαιρία είναι.
Μας μένει αρκετός χρόνος για εξάσκηση.
Νίκος
Άβαταρ μέλους
giorgos
Active Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 11:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από giorgos »

Και εγώ νομίζω ότι τα πράγματα είναι ποιο απλά από όσο δείχνουν. Όπως πάμε για προπόνηση στην Συκιά μόνο και μόνο να ανεβώ-κατεβούμε στο σχοινί, μπορούμε το ίδιο εύκολα να κάνουμε και καμιά τεχνικούλα αυτοδιάσωσης χωρίς πολύ σκέψη και οργάνωση. Έτσι απλά . . . Ακόμα και από το ταβάνι στο σύλλογο. Διάθεση να υπάρχει. :D
Εικόνα
HARDWARE: Τμήμα του υπολογιστή, το οποίο δέχεται τα χτυπήματά μας όταν το software παρουσιάσει πρόβλημα
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από elena »

Νικόλα εννοώ ότι κάποιοι σύλλογοι πηγαίνουν ένα απόγευμα στη Συκιά, άλλοι οργανώνουν κάποιο μάθημα στο σύλλογο, άλλοι περιμένουν αριθμό ενδιαφερόμενων για ένα σχολείο και άλλοι δεν οργανώνουν καθόλου... πολλές οι επιλογές ;-)
Nikos Mitsakis έγραψε:Προτείνω ένα από τα διαγωνίσματα (παιχνίδια) της 9ης Π.Σ.Σ. να είναι και ο απεγκλωβισμός (ενός τυχαίου σπηλαιολόγου).
Νίκο, πολύ καλή ιδέα. Προλαβαίνουμε αυτό να το προτείνουμε στους διοργανωτές;
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
andreas
Active Member
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Τετ Σεπ 07, 2005 10:24 am

Δημοσίευση από andreas »

Συγνώμη που διακόπτω την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή σας.

Αν καταμετρήσω το χρόνο που χρειάστηκε να διαβάσω τις απόψεις σας και τον συγκρίνω με το χρόνο που χρειάζεται να διαβάσω το μήνυμα "αύριο π.χ., Συκιά, 9:00, Τεχνικές Αυτοδιάσωσης, Τεχνικές και Πρακτική Εξάσκηση, δεκτοί απόφοιτοι όλων των Συλλόγων", νομίζω ότι προτιμώ το δεύτερο.

Κάπως έτσι το είχε οργανώσει περίσυ ο φον Κάραγιαν και κάπως έτσι βρέθηκα και εγώ να κάνω πρακτική στη Συκιά. Προσωπική μου άποψη -και κατηγορείστε με όσο θέλετε μερικοί και μερικές, εγώ σας αγαπάω όλους- όποιος και όποια θέλει να κάνει Σπηλαιολογία, μπορεί να ρωτήσει και να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση "Αυτοδιάσωσης" που διοργανώνει Ελληνικός Σπηλαιολογικός Σύλλογος, είτε έιναι της Ομοσπνδίας ή η ΕΣΕ. Όρεξη να υπάρχει...

Τώρα, και βουλγάρικος Σύλλογος να το διοργανώνει και να είμαι κοντά, εγώ θα πάω. Από περιέργεια, μα από περιέργεια, μα είτε ακόμα και από περιέργεια, εγώ θα πήγαινα !

Δέστε το και από αυτή τη πλευρά...

Σας γλυκό και ασπάζομαι όλους και όλες
Ο φθονερός γίνεται εχθρός του εαυτού του. Γιατί κατέχεται συνέχεια από λύπες που μόνος του προκαλεί.

Μένανδρος
Άβαταρ μέλους
caspex
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 24, 2005 8:11 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από caspex »

Θα σας μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία η οποία ίσως να βοηθήσει...
Εμένα πάντως με βοήθησε...

Έχω ξαναγράψει ότι ξεκίνησα σπηλαιολογία εκτός σεμιναρίων το 1992 (δηλ. με έμαθαν κάποιοι "παλιοί" μέλη της ΕΣΕ στην Κρήτη. Γιάννης Νάθενας και Ανδρέας Παπαδάκης). Μετά την πρώτη κατάβαση σε ένα μικρό βάραθρο 8 μόλις μέτρων , επισκέφθηκα την ομάδα στην αποθήκη του Σταύρου Πατραμάνη - επίσης ένας από τους παλιούς και έμπειρους της ΕΣΕ στην Κρήτη. Εκεί υπήρχαν βύσματα στην οροφή και η πολύ δραστήρια τότε ομάδα της ΕΣΕ Κρήτης έκανε προπονήσεις όπως: αλλαγής κατεύθυνσης (ανάβαση - αλλαγή κατεύθυνσης κατάβαση κτλ), στο "ξεκρέμασμα" ή αυτοδιάσωση ή ακόμη και προπόνηση μεγάλων αναβάσεων (!!!) (με τάισμα του 200αριού και καταβατήρα στην οροφή της αποθήκης)

Εκεί λοιπόν και έχοντας μονάχα ένα βάραθρο στο ενεργητικό μου παρασύρθηκα από τους παλιούς στο να δοκιμάσω να εξασκηθώ στο ξεκρέμασμα... (αυτοδιάσωση) στις αλλαγές κατευθύνσεις. Περνώντας από εκεί ο παλαιότερος / εμπειρότερος της ΕΣΕ Κρήτης, ο Καλούστ Παραγκαμιάν μου έκανε πολλές παρατηρήσεις και σχόλια για το πως θα βελτιώσω την "τεχνική" μου (ο θεός να την κάνει τεχνική ...) και σιγά - άρχισα να καταλαβαίνω περισσότερο την λειτουργία των υλικών και να γίνομαι πολύ πιο σίγουρος για την λειτουργία τους και τις εφαρμογές τους.

Η πιο πάνω εξάσκηση επαναλήφθηκε πολλές φορές - μα πάρα πολλές φορές... Μην ξεχνάτε η επανάληψη είναι "μητήρ πάσης μαθήσεως"

Δεν ξέρω εάν αυτό έπαιξε ρόλο στο γεγονός του ότι το επόμενο μου βάραθρο το αρμάτωσα μόνος (μαζί με τον Γιάννη Νικολουδάκη για την ακρίβεια... Πάντως σίγουρα με βοήθησε να αντιληφθώ καλύτερα την λειτουργία των υλικών ενώ παράλληλα ήμουν σε θέση να ξέρω τι να κάνω για να ξεκρεμάσω κάποιον.

Αυτό το αναφέρω σαν ένα εύρημα. Με λίγα λόγια σε εμένα δούλεψε όμως δεν ξέρω εαν θα δουλέψει σε κάποιον άλλον. Πάντως αν και είναι τελικά θέμα εκπαιδευτή (και εκπαιδευόμενων...) ή ίσως και συλλόγου, δεν θα απέκλεια την εισαγωγή της αυτοδιάσωσης στην βασική εκπαίδευση.

Σχετικά τώρα με τον χρόνο επέμβασης /αυτοδιάσωσης /ξεκρεμάσματος (πες το όπως θες...) που αναφέρθηκε και πιο πάνω, να ξαναπώ:

Θέλει πολύ - πολύ προπόνηση και θέλει και συχνή επαφή με σπήλαια...

Και επειδή τώρα είδα το post του Ανδρέα και του Νίκου, θα συμφωνήσω απόλυτα και με τους δύο:
andreas_SELAS έγραψε:Τώρα, και βουλγάρικος Σύλλογος να το διοργανώνει και να είμαι κοντά, εγώ θα πάω. Από περιέργεια, μα από περιέργεια, μα είτε ακόμα και από περιέργεια, εγώ θα πήγαινα !
Σωστό γιατί είπαμε θέλει προπόνηση...
Nikos Mitsakis έγραψε:Προτείνω ένα από τα διαγωνίσματα (παιχνίδια) της 9ης Π.Σ.Σ. να είναι και ο απεγκλωβισμός (ενός τυχαίου σπηλαιολόγου). Να βραβευτούνε οι καλύτερη χρόνοι αλλά και όση τα καταφέρουν με επιτυχία. Ευκαιρία είναι.
Μας μένει αρκετός χρόνος για εξάσκηση.
Νίκος
Επίσης, γιατί χρειαζόμαστε κίνητρο και άμιλα για να κατέβουν οι χρόνοι...

Μην αργείται πιάστε τα χρονόμετρα και βρείτε ένα σπήλαιο - μια αποθήκη κάτι τέλος πάντων....
Η 9η είναι κοντά...
Κώστας Αδαμόπουλος
______________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο
Άβαταρ μέλους
giorgos
Active Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 11:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από giorgos »

Κατερίνα ακούς?
Θέλουμε νέο παιχνίδι (πολύ χρήσιμο) στην 9η !!!
Εικόνα
HARDWARE: Τμήμα του υπολογιστή, το οποίο δέχεται τα χτυπήματά μας όταν το software παρουσιάσει πρόβλημα
Άβαταρ μέλους
Stelios Zacharias
Active Member
Δημοσιεύσεις: 537
Εγγραφή: Δευ Απρ 04, 2005 2:40 pm
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Stelios Zacharias »

elena έγραψε:
Nikos Mitsakis έγραψε:Προτείνω ένα από τα διαγωνίσματα (παιχνίδια) της 9ης Π.Σ.Σ. να είναι και ο απεγκλωβισμός (ενός τυχαίου σπηλαιολόγου).
Νίκο, πολύ καλή ιδέα. Προλαβαίνουμε αυτό να το προτείνουμε στους διοργανωτές;
Καλά, άλλη φορά όταν είναι να προτείνω κάτι καλό δεν θα το κάνω κρύβοντας λόγια...

viewtopic.php?p=4211#4211

ΥΓ - δηλώνω εθελοντής για θύμα 70 κιλών (ε - πάνω κάτω εκεί είμαι)
Άβαταρ μέλους
caspex
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 24, 2005 8:11 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από caspex »

Στέλιο, μου φαίνετε ότι όλοι κάναμε την ίδια σκέψη! Ρώτησα εχθές την Κατερίνα Καραγίαννη (Επιτροπή) εαν θα υπάρχει σχετικό παιχνίδι και η απάντησή της ήταν καταφατική...

Άρα οι διοργανωτές το έχουν ήδη υπόψην...

Σχετικά με τους κανονισμούς τώρα, νομίζω ότι θα πρέπει οι τεχνικές του τύπου "κόψιμο του σκοινιού" να είναι σε ξεχωριστή κατηγορία από τις υπόλοιπες (αντίβαρο, crol2crol, έλξη κτλ....)

Αυτό το γράφω γιατί οι δύο πιο πάνω ομάδες είναι ασύμβατες και ως προς τον χρόνο και ως προς το πεδίο εφαρμογής π.χ. το κόψιμο σκοινιού θεωρητικά δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εαν υπάρχει αλλαγή κάτω από το θύμα (εκτός εαν η αλλαγή λυθεί στο ανέβασμα κάτι πολύ χρονοβόρο άρα ανέφικτο όταν παίζεις με τα δευτερόλεπτα...)

Επίσης αυτό που αναδεικνύει ο Στέλιος είναι σημαντικό. Θα πρέπει τα "θύματα" να είναι σε παραπλήσιο βάρος.

Κατερίνα,

Τα υπόλοιπα δικά σου.
Κώστας Αδαμόπουλος
______________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο
Άβαταρ μέλους
MALAMA KATERINA
Active Member
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2005 9:35 pm

Δημοσίευση από MALAMA KATERINA »

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα και πολύ μεγάλο. Ας ξεκινήσουμε απο την 9η Πανελλήνια: στα αγωνίσματα θα περιληφθεί και ο απεκλωβισμός θύματος με χρόνο!!!
Τώρα, όσον αφορά την εκπαίδευση, πιστεύω κατ' αρχήν ότι πρέπει να είναι μέσα στη δράση του κάθε συλλόγου. Με το πέρας των μαθημάτων α΄ επιπέδου και μία ικανοποιητική επίσκεψη σε σπήλαια, τα μέλη των συλλόγων είναι έτοιμα να εκπαιδευτούν και στις τεχνικές αυτοδιάσωσης. Το κυριότερο θέμα είναι η επανάληψη αυτών των ασκήσεων. Η συνεχής εξάσκηση θα φέρει το αποτέλεσμα. Κατά την γνώμη μου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να διδάσκεται η αυτοδιάσωση από τους συλλόγους!
Μία φορά κι έναν καιρό
ήμουν ελπίδα για τον κόσμο
τώρα μόνη κολυμπώ..


http://lifeaction.blogspot.com/
http://okthisismylife.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/43010836@N02/
Άβαταρ μέλους
caspex
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 24, 2005 8:11 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από caspex »

Αντιγράφω εδώ από το Forum του ΣΕΛΑΣ:
Η Πανελλήνια πλησιάζει και ως γνωστόν θα γίνει διαγωνισμός στο ξεκρέμασμα σπηλαιολόγου (ή αυτοδιάσωση) σε περίπτωση ατυχήματος. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται από τα μέλη (ΣΕΛΑΣ) ή από του άλλους συλλόγους να έλθει την επόμενη Τετάρτη 13-9-2006 και ώρα 20:30, στον σύλλογο (ΣΕΛΑΣ) για εξάσκηση στις σχετικές τεχνικές:

Για την ιστορία αλλά και για να "προκαλέσω" λίγο τους συναδέλφους, αναφέρω τα εξής:

1. Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα "ξεκρέμασμα" πρέπει να γίνει σε χρόνο λιγότερο από 5 λεπτά
2. Ένα "ξεκρέμασμα" μπορεί με λίγη σχετικά εξάσκηση να κατέβει στα 3 1/2 λεπτά
3. Ο καλύτερος χρόνος που έχει επιτευχθεί στον σύλλογο (ΣΕΛΑΣ) είναι 1' και 50'' (στην κλασική τεχνική) μετά από πολύ καλή προετοιμασία και άμιλλα μεταξύ δύο μελών του συλλόγου) (1)

Λοιπόν με τις ζώνες σας την επόμενη εβδομάδα...
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.selas.org/phpBB2/viewtopic.php?p=1308#1308
Κώστας Αδαμόπουλος
______________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο
Απάντηση