4η εκπαίδευση- άσκηση διάσωσης τραυματία από τον ΠΟΕΦ

Προγραμματισμός και σχολιασμός των ασκήσεων, ενημερώσεις, νέα και δράσεις της ομάδας Φαραγγοδιάσωσης.

4η εκπαίδευση- άσκηση διάσωσης τραυματία από τον ΠΟΕΦ

Δημοσίευσηαπό Γιάννης Μπρομοιράκης » Σάβ Δεκ 28, 2013 7:24 pm

4η εκπαίδευση- άσκηση διάσωσης τραυματία με χρήση φορείου σε φαράγγι


Ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης & Εξερεύνησης Φαραγγιών (Π.Ο.Ε.Φ.- http://www.canyon.gr) με πρώτη προτεραιότητα τις ασφαλείς καταβάσεις τεχνικών φαραγγιών δημιουργεί τις ασφαλέστερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη της δραστηριότητας αυτής, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες ατυχήματος. Απαραίτητη κρίνεται η εκπαίδευση νέων στις τεχνικές διάσωσης και μεταφοράς τραυματία με χρήση φορείου μέσα σε φαράγγι. Βασικό μέλημα του ομίλου μετά την άρτια εκπαίδευση είναι η άριστη γνώση και εφαρμογή τεχνικών διάσωσης. Από το 2007 ο Π.Ο.Ε.Φ. έχει οργανώσει και ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία τέσσερεις εκπαιδεύσεις - ασκήσεις διάσωσης. Το Νοέμβριο του 2013 ο Π.Ο.Ε.Φ. οργάνωσε την 4η εκπαίδευση - άσκηση διάσωσης σε φαράγγι που πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν θεωρητική ανάπτυξη της διαδικασίας διάσωσης, τεχνικών διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης που εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό και παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από προηγούμενες διασώσεις.
Στη δεύτερη φάση έγινε αναλυτική παρουσίαση των τεχνικών , τοποθέτηση και μεταφορά τραυματία με φορείο καθώς και τεχνικές στησίματος κατευθυνόμενου οδηγού κατάβασης και μεταφοράς και κίνησης φορείου πάνω σε αυτόν. Όλες οι παραπάνω τεχνικές έγιναν σε πραγματικές συνθήκες με άνθρωπο μέσα στο φορείο και έλαβαν χώρα στο φαράγγι της Εργάνου στα Λασιθιώτικα Όρη. Η εκπαίδευση διήρκησε 10 ώρες. Σημαντικό είναι ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι πήραν τη θέση του θύματος αλλά και άλλαξαν θέσεις δοκιμάζοντας όλες τις τεχνικές στησίματος, τοποθέτησης και κατάβασης φορείου και μαζέματος κατευθυνόμενου οδηγού κατάβασης. Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε το βράδυ.
Στην τρίτη και τελευταία φάση έγινε χρονομετρημένη άσκηση σε πραγματικές συνθήκες στο φαράγγι Τσούτσουρας στα Αστερούσια Όρη όπου στα μέσα περίπου του φαραγγιού ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς του φορείου σε όλο το μήκος του φαραγγιού. Σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε κατευθυνόμενος οδηγός μήκους 50 μέτρων και κλίσης 60 μοιρών. Στην άσκηση που διήρκησε 3,5 ώρες εφαρμόστηκαν όλες οι τεχνικές και οι πρακτικές που είχαν διδαχθεί τις προηγούμενες μέρες θεωρητικά αλλά και στο προηγούμενο φαράγγι.
Ο Π.Ο.Ε.Φ. με συνεχή παρουσία 7 χρόνων στο ελληνικό canyoning έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 230 νέους στη δραστηριότητα αυτή. Έχει δημιουργήσει έναν δυνατό πυρήνα ανθρώπων που μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες διάσωσης εντός και εκτός φαραγγιών. Ευχή μας είναι ''καταβάσεις χωρίς ατυχήματα''. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Π.Ο.Ε.Φ. για το σεβασμό και την υπευθυνότητα που επέδειξαν καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης.
Συνημμένα
askisi-diasosis-poef-2013-013.JPG
askisi-diasosis-poef-2013-016.JPG
askisi-diasosis-poef-2013-002.JPG
Άβαταρ μέλους
Γιάννης Μπρομοιράκης
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 22, 2007 10:05 am
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Επιστροφή στο Φαραγγοδιάσωση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron