Μεγάλη κατολίσθηση στο φαράγγι του Λούλουγκα.

Δηλώστε εδώ φαράγια που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανταλλάξτε απόψεις, οργανώστε δράσεις για την προστασία τους.

Μεγάλη κατολίσθηση στο φαράγγι του Λούλουγκα.

Δημοσίευσηαπό Νίκος Χαρίτος » Δευτ Απρ 14, 2008 5:11 pm

Τον χειμώνα που πέρασε έγινε μεγάλης κλίμακας κατολίσθηση στο μονοπάτι που ενώνει την Σίταινα με τον καταρράκτη του Λούλουγκα, ένα μονοπάτι που διασχίζει πολύς κόσμος.
Η κατολίσθηση προκλήθηκε απο αποκόλληση τεράστιων κοματιών βράχου από υπερκείμενη ορθοπλαγιά (θυμάται κανείς την αντίστοιχη πτώση τμήματος βράχου δίπλα στην πίστα Φιλοπάπου πριν χρόνια?) τα οποία ξήλωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, δέντρα, βράχια και τμήματα του μονοπατιού που εκεί είναι ένα πανέμορφο καλντερίμι με φουρκέτες σε απότομη πλαγιά.
Μέσα στο φαράγγι έπεσαν ογκόλιθοι πολλών κυβικών μέτρων ο καθένας.

Στις 13/4 πήγαμε, η Μαριάννα Μανωλάτου, ο Δημ. Παπαγεωργίου κι εγώ μετά από συνεννόηση με τον πολιτιστικό σύλλογο Σίταινας για να δούμε πως είναι τα πράγματα κάτω και ποιά είναι η έκταση του προβλήματος ώστε να γίνουν από τον Δήμο οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης στο μέτρο του δυνατού.

Η κατολίσθηση έχει κόψει το μονοπάτι σε 4 σημεία, καταστρέφοντας ένα ευθύγραμμο τμήμα και 3 φουρκέτες.
Το ευθύγραμμο τμήμα (10μ) περνιέται χωρίς να υπάρχει μονοπάτι (εκτεθειμένη σάρα, κάτι σαν το Ασπρόχωμα προς Ύδατα Στυγός για όποιον έχει πάει) και το ασφαλίσαμε με σταθερό σχοινί τοποθετώντας μιά πλακέτα και από δέντρο.
Οι κομμένες φουρκέτες παρακάμπτονται με εύκολη και ασφαλή καταρρίχηση κάθετα προς την πλαγιά και έξω από την επικίνδυνη ζώνη της κατολίσθησης.

Η κατάβαση λοιπόν του μονοπατιού είναι αυτή τη στιγμή εφικτή με ασφάλεια, αλλά με μεγάλη προσοχή, γρήγορη κίνηση στο επικίνδυνο σημείο και καλή εκτίμηση των συνθηκών (και κράνος).

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα επέκτασης της κατολίσθησης ή κύλισης βράχων ή λίθων που παραμένουν στην σάρα που δημιουργήθηκε και πολύ δύσκολα μπορεί να καθαριστούν.

Όποιος θελήσει να πάει καλό είναι να μιλήσει μαζί μας ή με τον τοπικό σύλλογο.


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Νίκος Χαρίτος
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 640
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 18, 2005 3:50 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Επιστροφή στο Φαράγγια σε κίνδυνο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron