Μαύρο Σκιάδι

Εδώ θα βρείτε "μαζεμένα" όλα τα σπηλαιολογικά Quiz των μελών μας. Μην διστάσετε να δημοσιεύσετε κι εσείς το δικό σας.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
caspex
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 24, 2005 8:11 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Μαύρο Σκιάδι

Δημοσίευση από caspex »

Το βάραθρο "Μαύρο Σκιάδι", για όσους δεν το γνωρίζουν, τους το συνιστώ ανεπιφύλακτα: -340μ κατακόρυφη κατάβαση με αρκετές αλλαγές... Καποια στιγμή κατεβαίνεις μια "σκοινιά" 80-85 μέτρων και εαν είσαι τυχερός θα δεις τα τοιχώματα γύρω σου να απέχουν 40 με 50 μέτρα... (συνολική διάμετρος πρέπει να πλησιάζει τα εκατό (ναι 100 μέτρα!!!). Κάτι σαν το Πρόπαντες δηλαδή αλλά λίγα "παχύτερο"

Και το Quiz της ημέρας:
Που βρίσκεται το Μαύρο Σκιάδι?
Ποιοί το εξερεύνησαν για πρώτη φορά?
Ποιός έλληνας το κατέβηκε για πρώτη φορά?
Γιατί δεν μπορείς να δεις παντοτε τα τοιχώματα?
Ποιό είναι το μυστικό για να τα παρατηρήσεις καλύτερα?

Όποιος απαντήσει σωστά στις 4 πρώτες, κερδίζει ποτά - αναψυκτικά από το μπαρ του ΣΕΛΑΣ κερασμένα από εμένα. Αν κάποιος βρει και την λύση για την τελευταία κερδίζει ένα καραμπίνερ ασφαλείας!

Τις απαντήσεις σας εδώ παρακαλώ!!!

Κώστας
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από elena »

Εγώ λέω ότι:

Που βρίσκεται το Μαύρο Σκιάδι?
Βρίσκεται στην Κρήτη, στα Λευκά Όρη

Ποιοί το εξερεύνησαν για πρώτη φορά?
Ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων...το 1974 (υπάρχει γαλλική χαρτογράφηση το 1976).

Ποιός έλληνας το κατέβηκε για πρώτη φορά?
Ο Κώστας Αδαμόπουλος (το κέρδισα το κέρασμα με τα καλά μου λόγια :D )

Γιατί δεν μπορείς να δεις παντοτε τα τοιχώματα?
Γιατί σε πολλά σημεία τα τοιχώματα βρίσκονται 30-40 μέτρα μακριά.

Ποιό είναι το μυστικό για να τα παρατηρήσεις καλύτερα?
Αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά θα πρέπει να ανάψεις καναν προβολέα για να δεις απέναντι...

Πως τα πήγα :?: :wink:
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
caspex
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 24, 2005 8:11 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από caspex »

... :( μονάχα μια στις 5. Δοκίμασε με PM. Στην χρονολογία εξερεύνησης είσαι κοντά αλλά όχι μέσα. Στον Έλληνα εξερευνητή ...απέχεις 2 δεκαετίες και έναν συλλογο...

Άλλος?
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από elena »

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Next please :wink: :D :D :D
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
Γιάννης Ζήνας
Active Member
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 26, 2005 11:04 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Γιάννης Ζήνας »

Οπως αναφέρει σε εργασία του που παρουσίασε στο 5ο Διεθνές σπηλαιολογικό συνέδριο (7-11-1994) που διοργάνωσε η Ε.Σ.Ε. :oops: ο Κώστας Αδαμόπουλος :shock: το Μαύρο Σκιάδι το ανακάλυψαν γάλλοι σπηλαιολόγοι (εξερευνητική ομάδα GRESPA ή ομάδα Minotaur το 1976 :wink: (το άρθρο που ακολουθεί λέει 1974, αλλά παίζει και το 1975).


Να τολμήσω μερικές απαντήσεις και υποθέσεις...:)

Που βρίσκεται το Μαύρο Σκιάδι?
Βρίσκεται στην Κρήτη, στα Λευκά Όρη

Ποιοί το εξερεύνησαν για πρώτη φορά?
Γάλλοι σπηλαιολόγοι, είτε από την εξερευνητική ομάδα GRESPA το 1976 είτε από την ομάδα Minotaur. (παίζει σαν έτος και το 1975).

Ποιός έλληνας το κατέβηκε για πρώτη φορά?
Κάποιος που συμμετείχε στην 1η Ελληνογαλική αποστολή TAYKOI 94 ?
Υποθέτω από την ΕΣΕ :oops: κρήτης, ίσως ο Λυκούργος Βρέντζος :idea:

Γιατί δεν μπορείς να δεις παντοτε τα τοιχώματα?
αντανακλάται το φως?

Ποιό είναι το μυστικό για να τα παρατηρήσεις καλύτερα?
Χαμηλότερος φωτισμός ? γυαλιά ?

Μεταφέρω το άρθρο του Βήματος για το Γουργούθακα στο οποίο γίνεται αναφορά και στο Μαύρο Σκιάδι

Ταξίδι προς το κέντρο της γης

ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΓΟΥΡΓΟΥΘΑΚΑ

Για πρώτη φορά τολμηροί Έλληνες σπηλαιολόγοι ολοκληρώνουν εξερευνητική αποστολή στο μεγαλύτερο σπηλαιοβάραθρο στην Ελλάδα και σε βάθος σχεδόν 1.000 μέτρων Αντιγράφοντας από την εγκυκλοπαίδεια: "Γουργούθακας: (ιδιωματισμός εν Κρήτη) λάκκοι μικροί ή μεγάλοι επί βράχων, τα "χαράκια". Εις τα βουνά, εντός των οποίων συλλέγεται το βρόχινο νερό από το οποίο πίνουν τα ποίμνια". "Το νερό γουργουθιάζει σύντεκνε": σπουδαία και η κρητική μεταφορά που περιγράφει το "χάσιμο" των κρυστάλλινων ρυακιών στις πέτρινες σχισμές... Ενα κούρνιασμα στις εσωθιές του μεγάλου βουνού. Το παγωμένο σπήλαιο που έκρυβε η κρητική γη στα βάθη της έμελλε να το εξερευνήσει ελληνική ­ για πρώτη φορά ­ ομάδα.

Οι σπηλαιολόγοι του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου (ΣΕΛΑΣ), του νεοσύστατου Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης (ΣΠΟΚ) και της ιταλικής Natura Esplora υπηρέτησαν πιστά τους στόχους της αποστολής τους στην περιοχή Ατζινόλακκας στα Λευκά Ορη του Νομού Χανίων. Σε υψόμετρο 1.600 μ. και σε αντίξοες συνθήκες, σε χρονικό διάστημα 18 ημερών, κατέκτησαν το βάραθρο Μαύρο Σκιάδι, μία από τις μεγαλύτερες κατακόρυφες καταβάσεις στον πλανήτη (­342 μ.), και ακολούθως εισχώρησαν στη σκοτεινή σπηλαιώδη αγκαλιά του Γουργούθακα (­1.208 μ.). Από τις σελίδες του "Βήματος" φιλοξενούνται οι αλλεπάλληλες προσπάθειες και οι δύσκολες αναρριχήσεις της 16μελούς σπηλαιολογικής ομάδας. Με εφόδια όχι μόνο τις πυξίδες ακριβείας ή τα ειδικά "κλισίμετρα" αλλά και το μεράκι, την παιδική φαντασία και το δέσιμο μιας καλής παρέας φίλων, ο Κώστας και η Χρυσούλα, ο Αντρέας και ο Μεθόδιος, αλλά και ο Φρανσέσκο με τη Δήμητρα και όλη την ομάδα εξερευνούν την ελληνική φύση, που δεν εξαντλεί την ομορφιά της στα υπέργεια, αλλά μαγεύει, μαγνητίζει και προκαλεί από τους κόλπους και τα βάθη της.

Το Μαύρο Σκιάδι, μια κατάβαση-πρόκληση για ελληνικές και διεθνείς σπηλαιολογικές αποστολές, από την ανακάλυψή του (1974) ως σήμερα, δελεάζει τους εξερευνητές. Το 1976 χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από Γάλλους σπηλαιολόγους (GRESPA) αλλά και πάλι σε βάθος περίπου ­320 μέτρων υπήρχαν "σκοτεινά" σημεία που ως σήμερα συνιστούσαν ερωτήματα αναπάντητα για τους ερευνητές. Οι Έλληνες σπηλαιολόγοι μετά από προσωπική επαφή και ανταλλαγή δεδομένων με τους εκ της αλλοδαπής συναδέλφους τους αποφάσισαν να συμπληρώσουν τα κομμάτια του παζλ που έλειπαν. Παράλληλα σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων ξεχώριζε με την επιβλητική παρουσία του ο Γουργούθακας. Βάραθρο από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, εξερευνήθηκε από γαλλική ομάδα μόλις πέρυσι, ενώ ακόμη τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν δημοσιευθεί.

Η επανάληψη της εξερεύνησης, αυτή τη φορά όμως από Έλληνες, φάνταζε τόσο γοητευτική όσο και επιτακτική: 1.500 μέτρα σχοινί, τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα (πυξίδες ακριβείας, κλισίμετρα, GPS σόφτγουερ) αλλά και οι κλασικές προμήθειες σε τροφή (ξηρά τροφή για αντοχή στον χρόνο, γαλέτες και ο απαραίτητος κρητικός ντάκος) ετέθησαν στην υπηρεσία της σπηλαιολογικής ομάδας. Κράνη, φωτιστικά, ζώνες, η απαραίτητη ενδυμασία του ορειβάτη ή του σπηλαιολόγου ανήκαν στην ημερησία διάταξη. Η αποστολή στα Λευκά Ορη διήρκεσε 18 ημέρες, από τις οποίες οι πέντε αναλώθηκαν στην κοπιαστική μεταφορά του υλικού. Παρά το παιχνίδι της κόπωσης με τον κίνδυνο, ο Γουργούθακας προσέφερε την πιο γλυκιά αποζημίωση. Το χαώδες σπηλαιοβάραθρο και το απύθμενο Μαύρο Σκιάδι με τους υπόγειους καταρράκτες και τα σκοτεινά σιφόνια του έγινε το δεύτερο σπίτι και η γειτονιά της ομάδας. Με διανυκτερεύσεις σε βάθος κάτω από τα 700 μέτρα, ακόμη και η ξεκούραση γινόταν αμφίβολη στο παγωμένο, αφιλόξενο αλλά και επικίνδυνα γοητευτικό σταλαγμιτικό περιβάλλον.

Πέντε από τους εμπειρότερους προκάλεσαν το βάραθρο. Ακολουθώντας τη χαρτογράφηση των Γάλλων έφθασαν σε βάθος ­985 μέτρων. Αντλώντας νερό από τα κατάβαθα για να συντηρούνται, προχώρησαν στα ενδότερα του ανήλιαγου κόσμου με την ελπίδα της ανακάλυψης μιας καινούργιας αίθουσας, μιας λίμνης, ενός ποταμού. Μέσα από τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του χρονικού ημέρα προς ημέρα της κατάβασης προσπαθούμε να αναπλάσουμε την ατμόσφαιρα και να φωτίσουμε τις γοητευτικές τομές της σπηλαιολογίας. Και όπως φανερώνει ο Κώστας Αδαμόπουλος, :shock: εκ των στελεχών της αποστολής, "η σπηλαιολογία είναι χόμπι, ένα επιστημονικό πάθος αλλά και άθλημα συνάμα. Δεν είμαστε ορειβάτες, δεν μας ενδιαφέρει να πάμε πιο ψηλά ή όλο και πιο βαθιά. Αυτό που μας συναρπάζει είναι η γοητεία της ανακάλυψης, η εξερεύνηση της φύσης, μια λατρευτική και όμορφη περιπέτεια".

Το χρονικό της κατάβασης


"Τάδε έφη": η μνήμη των μελών της αποστολής που εξερεύνησε τον Γουργούθακα πλάθει με δεξιοτεχνία το χρονικό της κατάβασης των δύο εβδομάδων. Η συγκίνηση, ο κίνδυνος και η λαχτάρα του σπηλαιολόγου όταν τίθεται αντιμέτωπος με το θρυλικό "χιλιάρι" αποτυπώνονται εδώ. Τα 1.000 μέτρα βάθους του σπηλαίου απαίτησαν και πήραν κόπο, χρόνο, υλικό και ψυχικές αντοχές. Τα μέλη της αποστολής εξιστορούν την περιπέτειά τους. Γιατί κινδύνεψε ο Νίκος; Αντέχεται το κρύο στα ­850 μέτρα; Θα θέλατε να βρεθείτε στα έγκατα της γης όταν ακόμη και οι εφεδρικοί φακοί σβήνουν; Η κάθοδος του σπηλαιολόγου προς την αναζήτηση ισοδυναμεί άραγε με μια πορεία προς τον "κάτω κόσμο"; Ο λόγος στους εξερευνητές.
Ημέρα 1η

"Ξημερώματα στην πανέμορφη Κρήτη. Μόλις αφήσαμε το Ηράκλειο και κατευθυνόμαστε οδικώς προς τα Χανιά. Η προετοιμασία μας ξεκίνησε. Υποφέροντας τα δέκα χιλιόμετρα χωματόδρομο, ήδη στα πνευμόνια μας νιώθουμε την αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Σε ύψος 1.050 μέτρων φθάνουμε επιτέλους στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Πέντε από εμάς (Μεθόδιος, Μανόλης, Ανδρέας και Κώστας και Μαρία) ξεκινούν για τη σπηλιά που θα μας φιλοξενήσει για τις υπόλοιπες 18 ημέρες".
Ημέρα 2η

"Συγκεντρωνόμαστε σχεδόν όλοι: Νίκος και Γιώργος, Μαρκέλλα και Κωνσταντίνος, Κασσιανός, Φένια. Οι μισοί αναλαμβάνουν να φέρουν τα υλικά και τα τρόφιμα. Οι εναπομείναντες στην κατασκήνωση (μέσα στη σπηλιά) αρματώνουμε το βάραθρο (LO23) από όπου αργότερα θα ανεβάσουμε νερό. Τα πρώτα δοχεία με νερό αντλούνται από τα κατάβαθα".
Ημέρες 3η και 4η

"Πρώτη επίσκεψη στο Μαύρο Σκιάδι. Η αναρρίχηση-εξερεύνηση στο απόκρημνο σπηλαιοβάραθρο ξεκινά. Ο Κώστας και ο Μάνος, άρτια εξοπλισμένοι και έμπειροι, ξεκινούν για τον Γουργούθακα (­1.208 μ.), μια και ο χρόνος μάς πιέζει αμείλικτα. Αρματώνονται τα πρώτα 230 μ. του βαράθρου και αργά το βράδυ επιστρέφουν στη σπηλιά μας. Το πρώτο βήμα μάς έχει κουράσει. Η πρόκληση της εξερεύνησης των υπόλοιπων ημερών μάς δελεάζει απίστευτα".
Ημέρα 5η

"Μαζεύουμε τα σχοινιά στο Σκιάδι και φωτογραφίζουμε το μεγαλοπρεπές βάραθρο. Η μαγεία του περιβάλλοντος είναι υποβλητική. Η πρώτη ομάδα συλλέγει τα σχοινιά από το εντυπωσιακό 340άρι με τις μεγαλοπρεπείς διαστάσεις του αγωγού κατά την κατάβαση. Τρέχοντας κατευθυνόμαστε στον Γουργούθακα. Οι εξερευνητές του δεν έχουν δώσει σημεία ζωής ενώ θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στον καταυλισμό. Τελικά όλα οφείλονται στην απώλεια φωτισμού. Από διαβολική ατυχία μπλοκάρουν όχι μόνο οι κυρίως λάμπες αλλά και οι εφεδρικοί φωτισμοί. Μαρία και Αντρέας μένουν χωρίς φως χαμένοι μέσα στο σπηλαιώδες βάραθρο. Την ίδια στιγμή, 40 μέτρα πιο κάτω, ένα spit (καρφί) ξεφεύγει και ο Νίκος πέφτει ανεξέλεγκτα. Ευτυχώς τραυματίζεται επιπόλαια".
Ημέρες 6η και 7η

"Τα ­500 μ. στον Γουργούθακα επιτέλους κατακτώνται. Εντοπίζουμε έξι νέα βάραθρα και εκ νέου η γη αποκαλύπτει τα περίπλοκα "σωθικά" της. Η προσπάθεια για άντληση νερού συνεχίζεται, τη στιγμή που ο Νίκος και ο Κώστας βάζουν πλώρη για τα ­800 μ. Σχεδιάζουν διανυκτέρευση στα ­690 μ. και ο φόβος, το δέος για την πελώρια κατάβαση, μας κρατά όλους σε εγρήγορση".
Ημέρα 8η

"Τα συναισθήματα είναι μοναδικά... Η πέτρα, η καταπληκτική μόνωση ­ επινόηση της φύσης ­ διατηρεί σε χαμηλή θερμοκρασία το ευαίσθητο οικοσύστημα του Γουργούθακα. Ακόμη και η παραμικρή αλλαγή θερμοκρασίας θα μπορούσε να επηρεάσει και να καταστρέψει τους μικροοργανισμούς. Η απουσία χλωρίδας είναι εμφανής, ωστόσο η μαγεία των σταλαγμιτών, οι υπέροχοι χρωματισμοί, οι ενδείξεις ότι πίσω από αυτά που βλέπουμε μπροστά μας απλώνονται νέα μυστικά, όλα μάς καθηλώνουν. Φιδίσιοι μαίανδροι και αχανείς αίθουσες. Πάνω στην παρθένο άργιλο αφήνουμε τα χνάρια μας. Ο Ανδρέας και ο Μεθόδιος κατασκηνώνουν στα ­850 μ. Η ώρα είναι 5 το πρωί και η κούραση είναι εμφανής".
Ημέρα 9η

"Ο Φραγκίσκος και η Δήμητρα από τον ιταλικό σύλλογο Natura Esplora ενώνονται μαζί μας. Ο Νίκος και η Χρύσα, παρά την απειρία τους, ζουν τη μαγεία της εξερεύνησης. Η διανυκτέρευση στα ­1.000 μ. δίπλα στους υπέροχους υπόγειους καταρράκτες του Γουργούθακα συνιστά μια παντοτινή ανάμνηση".
Ημέρες 10η και 11η

"Αρχίζει το ξαρμάτωμα στα ­1.000 μ. Μέσα στη μοναδικότητα του υπόγειου κόσμου συναντώνται όλοι οι σπηλαιολόγοι. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Μπροστά μας έχουμε την επίπονη διαδικασία της αποχώρησης και της περισυλλογής των υλικών που χρησιμοποιήσαμε".
Ημέρες 12η και 15η

"Ο Κώστας και ο Νίκος επισκέπτονται για τελευταία φορά τον Γουργούθακα ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν το "ξαρμάτωμα" από τα ­600 μ. Στην έξοδο του σπηλαίου βρισκόμαστε όλοι μαζί και ευλαβικά συγκεντρώνουμε τις αναμνήσεις μας, ενώ στο χωριό Μελιδόνι, μακριά από τα σπηλαιοβάραθρα, οι ντόπιοι γιορτάζουν το πανηγύρι τους".
Ημέρες 16η και 18η

"Οι τελευταίοι "πιστοί" εξερευνούν εννέα νέα βάραθρα και σπήλαια, χωρίς ωστόσο κανένα να πλησιάζει σε μεγαλοπρέπεια το Σκιάδι και τον Γουργούθακα. Για τους σπηλαιολόγους όμως σημασία έχει η εξερεύνηση, είτε μικρή είτε και μεγάλη! Αποχαιρετούμε το βουνό και νιώθουμε πλήρεις εμπειριών. Επιστρέφοντας στα σπίτια μας αναρωτιόμαστε ποια στέγη είναι αλήθεια η πιο φιλόξενη... Η σπηλιά δεν ήταν άραγε το σπίτι μας για ένα 20ήμερο; Η γειτονιά μας. Στον μακρύ και κοπιαστικό δρόμο του γυρισμού ήδη σκαρώναμε στο μυαλό μας την επόμενη περιπέτεια. Οι υπόγειοι καταρράκτες και τα αβυσσώδη σιφώνια μάς απευθύνουν τη νέα πρόκληση".

Οι σπηλαιολογικοί σύλλογοι


Στην Ελλάδα έχει αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα ένας σημαντικός αριθμός από σπηλαιολογικές οργανώσεις και συλλόγους. Ενδεικτικά, μεταξύ πολλών, παραθέτουμε:

* Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, :oops: από τους κόλπους της οποίας έχουν προέλθει και στελέχη του ΣΕΛΑΣ. :wink:

* ΣΠΕΛΕΟ (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Ομιλος).

* ΣΠΟΚ (Σπηλαιολογικός Ομιλος Κρήτης).

* ΣΕΛΑΣ. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1997. Ασχολείται με την εξερεύνηση, μελέτη και προστασία των σπηλαίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διοργανώνει σεμινάρια σπηλαιολογίας με πρακτικά (εκδρομές - καταβάσεις σε σπήλαια και βάραθρα) και θεωρητικά μαθήματα.

Για να λάβετε μέρος στις εξερευνήσεις χρειάζεται η ειδική άδεια που εκδίδεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Η αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας έχει την ακόλουθη διεύθυνση: Αρδηττού 34 Β, ΤΚ 116 36, Αθήνα (τηλ.: 210-9225.709 - 9224.339 - 9232.358, φαξ 210-9220.322).

ΓΙΑΚΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ, 19-12-1999

Κωδικός άρθρου: B12792C261

http://tovima.dolnet.gr/[/b]
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γιάννης Ζήνας την Παρ Απρ 22, 2005 6:06 pm, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Γιάννης Ζήνας
http://www.zenas.gr
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από elena »

...κι εγώ αυτό το άρθρο είχα υπόψη μου για τις ημερομηνίες και την ομάδα Γάλλων....

Ερώτηση προς Γιάννη:
Γιατί δίπλα από τον όνομα ΕΣΕ υπάρχει κόκκινη :oops: φατσούλα :?: :?: :?: :?: :!: :!: :!:
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
Γιάννης Ζήνας
Active Member
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 26, 2005 11:04 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Γιάννης Ζήνας »

Σχετικά με το έτος "παίζει" και το 1975 γιατί όπως γράφει στην εργασία του ο :shock: εκτός από την γαλλική αποστολή GRESPA υπήρχε μεταξύ 75 και 77 και άλλη αποστολή (αποστολή Minotaur). Με την έναρξη των εργασιών τους οι γάλλοι ανακαλύπτουν το Μαύρο Σκιάδι. Αρα είναι είτε 75 είτε 76. Στον πίνακα πάντως που συνοδεύει το κείμενο αναφέρεται σαφώς το 1976 :)

Ελενα, η συγκεκριμένη φατσούλα στην ΕΣΕ για ευνόητους λόγους :roll:
Γιάννης Ζήνας
http://www.zenas.gr
Άβαταρ μέλους
ΣΠΗΛΑΙΟΕΠΑΦΙΚΟΣ
Active Member
Δημοσιεύσεις: 415
Εγγραφή: Δευ Μαρ 28, 2005 8:13 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση από ΣΠΗΛΑΙΟΕΠΑΦΙΚΟΣ »

ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ...''ΜΑΥΡΟ ΣΚΙΑΔΙ'', ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ... ''ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΤΟ
ΠΟΤΑΜΙ'', ΘΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΚΟΥΙΖ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΑΙΩΝΙΩΣ ΚΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΜΠΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΣΠΕΛΕΟ ΑΠΟ ΜΕΝΑ! ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΟΥ ΣΕ ΕΜΑΣ :roll:
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από elena »

ΣΠΗΛΑΙΟΕΠΑΦΙΚΕ απευθύνεσαι σε κάποιον προσωπικά;
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
dim.kar
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1056
Εγγραφή: Δευ Μαρ 28, 2005 4:49 pm
Τοποθεσία: Aθήνα

Δημοσίευση από dim.kar »

Πολλούς υδρατμούς έχει η ατμόσφαιρα εδώ, πολλούς υδρατμούς,...

Δημήτρης
Οι σφαλιάρες μερικές φορές αργούν, μα πάντοτε θα 'ρθουν!!!
Άβαταρ μέλους
Γιάννης Ζήνας
Active Member
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 26, 2005 11:04 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Γιάννης Ζήνας »

dim.kar έγραψε:Πολλούς υδρατμούς έχει η ατμόσφαιρα εδώ, πολλούς υδρατμούς,...

Δημήτρης
Κάτι μου λέει Δημήτρη ότι κέρδισες το κέρασμα :)
Γιάννης Ζήνας
http://www.zenas.gr
speleotina
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Σάβ Απρ 09, 2005 5:21 pm

Το κάλεσμα της αβύσσου...

Δημοσίευση από speleotina »

Καλημέρα σε όλους...θα σας έβαζα κουίζ για το ποιό είναι το βαθύτερο σπήλαιο αλλά καλύτερα να το δείτε μόνοι σας......
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
Χθεσινή δημοσίευση (22/04/05) :idea:
Άβαταρ μέλους
Γιάννης Ζήνας
Active Member
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 26, 2005 11:04 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Το κάλεσμα της αβύσσου...

Δημοσίευση από Γιάννης Ζήνας »

speleotina έγραψε:Καλημέρα σε όλους...θα σας έβαζα κουίζ για το ποιό είναι το βαθύτερο σπήλαιο αλλά καλύτερα να το δείτε μόνοι σας......
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
Χθεσινή δημοσίευση (22/04/05) :idea:
:) :)
Γιάννης Ζήνας
http://www.zenas.gr
Άβαταρ μέλους
caspex
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 24, 2005 8:11 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από caspex »

Κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον σας και για την προσπάθεια!!!

Όλοι σας απαντήσετε από μια δύο σωστές απαντήσεις. Στο σύνολο απαντήσατε όλες εκτός από μια: Το ποιός Έλληνας κατέβηκε πρώτος.

Λοιπόν Σπηλαιοεπαφικέ επειδή έχεις δίκιο για την παρατήρησή σου (έχω τρεις μήνες να πατήσω στον ΣΠΕΛΕΟ) το κέρασμα ισχύει για όλους μονάχα που θα γίνει στα γραφεία του ΣΠΕΛΕΟ και όχι του ΣΕΛΑΣ (προτεινόμενη ημερομηνία τα εγκαίνια των νέων γραφείων!!!)

Όσον αφορά για τον κρίκο ασφαλείας: Εεε λοιπόν αυτόν τον κερδίζει ο Γιάννης Ζήνας για την απάντηση του (λιγότερος φωτισμός).

Οι σωστές απαντήσεις ακολουθούν εδώ:

:arrow: Που βρίσκεται το Μαύρο Σκιάδι?
Το Μαύρο Σκιάδι βρίσκεται στην βορειοανατολική πλαγία της κορυφής Αγ. Πνεύμα (2254μ) η οποία ανήκει στο συγκρότημα των Λευκών Ορέων (στην Κρήτη)

:arrow: Ποιοί το εξερεύνησαν για πρώτη φορά?
Εντοπίστηκε από Ιταλούς σπηλαιολόγους το 1974 αλλά εξερευνήθηκε το 1975 (και χαρτογραφήθηκε το 1976) από την Γαλλική ομάδα GRESPA VI κατά την διάρκεια των αποστολών "Minotaur 75" και "Μinotaur 76" (Minotaur 75, 76, 77 είναι οι ονομασίες τριών σπηλαιολογικών αποστολών της GRESPA VI στην Κρήτη μεταξύ 1975 και 1977 - οι αναφορές τους είναι διαθέσιμες στο προσωπικό μου αρχείο)

:arrow: Ποιος έλληνας το κατέβηκε για πρώτη φορά?
Ο πρώτος Έλληνας που κατέβηκε στο Μαύρο Σκιάδι (-342) είναι ο Κώστας Ζούπης (Πρόεδρος σήμερα της ΣΟΕ) μαζί με τον συγχωρεμένο Vassil Nedkov σπηλαιοδύτη από την Βουλγαρία ο οποίος πνίγηκε σε σιφόνι ενα - δύο χρόνια αργότερα). Προς τιμήν του Vassil Nedkov η Βουλγαρική Σπηλαιολογική Ομοσπονδία διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις στην μνήμη του. (http://www.fhs.gr/gr/news/news.more.php?id=52) Η κατάβαση των δύο φίλων έγινε το 1984.

:arrow: Γιατί δεν μπορείς να δεις πάντοτε τα τοιχώματα?
Από τα βάραθρο βγαίνει χαρακτηριστικό σύννεφο υδρατμών λόγο του μεγάλου καταρράκτη που υπάρχει στο εσωτερικό του. Ο καταρράκτης έχει μεγάλο ύψος: Ξεκινά από τα -130μ και καταλήγει στο πατάρι των -230μ. Έτσι ο σπηλαιολόγος κατεβαίνει μέσα σε ένα σύννεφο από υδρατμούς. Μέσα σε αυτό το σύννεφο το φως από την ασετιλίνη σχηματίζει ένα τεράστιο φωτοστέφανο γύρω σου το οποίο σε συνδυασμό με τους υδρατμούς σε εμποδίζει να δεις τα τοιχώματα... (το τοπίο μοιάζει λίγο το βάραθρο στο ξεκίνημα της ταινίας "Άρχοντας των Δακτυλιδιών ΙΙ...)

:arrow: Ποιο είναι το μυστικό για να τα παρατηρήσεις καλύτερα?
Η σωστή απάντηση είναι όντως χαμηλότερος φωτισμός Θυμάμαι ότι ανεβαίνοντας (το 1999) η ασετιλίνη μου είχε πολύ χαμηλή φλόγα και έσβηνε συνέχεια όταν ανέβαινα τα τελευταία 200μ (εκεί που είναι το φαρδύτερο σημείο). Έτσι συνέχισα την ανάβαση χωρίς φωτισμό. Το φωτοστέφανο εξαφανίστηκε και τα μάτια μου σιγά - σιγά προσαρμόστηκαν στο φως που έμπαινε από την μεγάλων διαστάσεων είσοδο (200μ ψηλότερα) ...Τότε μονάχα κατάλαβα που βρισκόμουν και έμεινα άφωνος από το μέγεθος του βαράθρου στο σημείο αυτό...

Σας επισυνάπτω και μερικές φωτογραφίες και την χαρτογράφηση:

Εικόνα
Φωτ.1: Οι υδρατμοί στην είσοδο του βαράθρου "Μαύρο Σκιάδι"

Εικόνα
Φωτ.2: Χαρτογράφηση του 1999
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Το κάλεσμα της αβύσσου...

Δημοσίευση από elena »

speleotina έγραψε:Καλημέρα σε όλους...θα σας έβαζα κουίζ για το ποιό είναι το βαθύτερο σπήλαιο αλλά καλύτερα να το δείτε μόνοι σας......
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
Χθεσινή δημοσίευση (22/04/05) :idea:
speleotina αυτό θα πρέπει να σου θυμίζει κάτι...
είναι το πρώτο κείμενο που σου έστειλα....
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Άβαταρ μέλους
Γιάννης Ζήνας
Active Member
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 26, 2005 11:04 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Το κάλεσμα της αβύσσου...

Δημοσίευση από Γιάννης Ζήνας »

elena έγραψε:
speleotina έγραψε:Καλημέρα σε όλους...θα σας έβαζα κουίζ για το ποιό είναι το βαθύτερο σπήλαιο αλλά καλύτερα να το δείτε μόνοι σας......
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
Χθεσινή δημοσίευση (22/04/05) :idea:
speleotina αυτό θα πρέπει να σου θυμίζει κάτι...
είναι το πρώτο κείμενο που σου έστειλα....
Υπάρχει λόγος που το θυμήθηκαν μετά από τόσους μήνες.
Λεπτομέρειες στην διεύθυνση:
http://www.zenas.gr/site/home/detail.as ... annel=News
Γιάννης Ζήνας
http://www.zenas.gr
Απάντηση