Αποστολή στη Γορτυνία

Ενημερωθείτε για τα νέα των σπηλαιολογικών (και όχι μόνο) συλλόγων.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
giorgos
Active Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 11:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Αποστολή στη Γορτυνία

Δημοσίευση από giorgos »

Ο Γιάννης Κοφινάς μας ενημερώνει:

"Εξερευνήθηκαν τρία φαράγγια ακόμη από τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Ταϋγέτου-Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Ιουλίου στην περιοχή Δήμου Κοντοβάζαινας της Γορτυνίας. Η εξερεύνηση έργο ομάδας νέων μελών του Ομίλου μας κατοίκων της Αθήνας αποτελούμενη από τον γράφοντα, την Όλγα Κωνσταντινίδου, την Ελένη Καρακίτσου, τον Άγγελο Βλαχόπουλο και τον Γιώργο Ιωσηφίδη.

Εικόνα

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πρωινή εξερεύνηση του υπολοίπου τμήματος του φαραγγιού Ροκόμου κάτω από το Βιδιάκι στη Σπηλιά, μέχρι τον Ερύμανθο ποταμό. Αυτό την προηγούμενη αποστολή (το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος) εξερευνήθηκε από τον Όμιλό μας από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι το γεφύρι στη Σπηλιά όπου αρχίζουν οι πηγές στον χείμαρρο. Στην πορεία της κοίτης αρματώθηκαν δύο συνεχόμενοι καταρράκτες των 6 μέτρων. Στον τρίτο με τσουλήθρα πέσαμε στη δροσερή βάθρα του. Πιο κάτω από πλατάνι κατεβήκαμε τράφο δέκα μέτρων και αρματώσαμε το κατέβασμα συνεχόμενου 15 μέτρων και φθάσαμε μέχρι τον Ερύμανθο.
Το απόγευμα μετά από ελαφρύ γεύμα στο πατρικό σπίτι του μέλους μας Χρήστου Παναγιωτόπουλου ξεκινήσαμε από το γεφύρι με την βρύση, τον χείμαρρο της Μαυροματούς παραπόταμο του Άρση κατά Παυσανία (Αρσένα ή Πατσουριά νεότερα), που κατέρχεται από το Μοναστηράκι χωριό του αείμνηστου οικονομολόγου Καρατζά. Κατεβήκαμε περνώντας το σχοινί διπλό από κορμό δάφνης σε ξηρή βάθρα και από εκεί με αρμάτωμα καρφιών 23 μέτρα ραπέλ. Λίγα μέτρα πιο κάτω με χρήση σχοινιού περνώντας αυτό από βράχο και αντιστήριξη κατεβήκαμε στη ρεματιά συναντώντας τα μονοπάτια παράκαμψης του εντυπωσιακού κλιμακωτού συστήματος του Άρση (αρσενικού δικαιολογημένα για την ονομασία ποταμού). Επόμενο κατέβασμα με αρμάτωμα σε δένδρο οδηγεί σε ομαλή κοίτη μέχρι το πέρασμα με γεφυράκι επόμενου κατεβάσματος στο νερόμυλο ακριβώς στη διχάλα με τα ορμητικά νερά (όπου έρχεται το μυλαύλακο) του Άρση από το Μοναστηράκι. Δέκα μόλις λεπτά πορείας μας οδήγησε σε κατέβασμα με σχοινί στη δεύτερη άπατη βάθρα παρακάμπτοντας την πρώτη. Από εκεί στην τελευταία και σε 800 μέτρα υπάρχει ο χωματόδρομος που ανεβάζει στο Βούτση, ενώ τα νερά του Άρση ήρεμα πλέον συναντούν λίγο μετά το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ τον Λάδωνα.
Στην πρώτη βάθρα από παλαιότερα κατέβαιναν οι νέοι του χωριού για μπάνιο και την ονομάζουν Μαυρολίμνα ή Λίμαινα. Μία ακόμη εντυπωσιακή Δωρική γλωσσική απήχηση, που θυμίζει το «ταν ή επί τας». Στο Βούτση με τον Λαφότραφο που ο Γενάρχης των Δωριέων Ηρακλής άδραξε την χρυσοκέρατη, χαλκοπόδαρη έλαφο της θεάς Άρτεμης και στη γύρο περιοχή οι νέοι Γορτύνιοι με το γεροδεμένο κορμί προσφωνούν τους αγαπημένους γονείς και γέροντες, όπως «λω μάννα» (δωρικά λώον, λω, λώστος δηλαδή καλός, καλλίτερος κάλλιστος, ή αξιαγάπητος»
Το βράδυ δειπνήσαμε στην ταβέρνα στο Βούτση συνδέοντας με την τηλεόραση τις πρόσφατες λήψεις μας και δεχτήκαμε κέρασμα και πρόσκληση στη φάρμα από τον φίλο Γιώργο Δουρίδα γνωστό για τις κατασκευές των εξαιρετικών οικολογικών επίπλων.

Εικόνα Εικόνα

Την Κυριακή το πρωί από το αντλιοστάσιο του χωριού Βιδιάκι διασχίσαμε το φαράγγι Μπαλιάνοβα μέχρι τον Ερύμανθο ποταμό. Περιπετειώδης διάσχιση και σε αυτό με πλούσιες εντυπώσεις που μας πρόσφεραν τρία γεωλογικά κατεβάσματα. Στο πρώτο δύο συνεχόμενοι τράφοι με κατάβαση 6 μέτρα δίπλα από τις βάθρες των. Το δεύτερο άλλα δύο με 3 και 10 μέτρα. Το τρίτο με τοπωνύμιο «Βαλλίστρα» συνεχόμενα 4 κατεβάσματα από μακριά έδιναν την εντύπωση τον χειμώνα μονοκόμματου καταρράκτη 80 μέτρων στις περιγραφές των ντόπιων. Οι μετρήσεις μας έδειξαν 5, 3, 23, 24 μέτρα. Στην άκρη του τελευταίου και μεγαλύτερου τράφου στέκεται καλά ριζωμένη μία ιτιά με μεγάλο κορμό. Από μεγάλη πλάτη το σχοινί οδηγεί τον εξερευνητή με τα νερά και τις κρεμάμενες ρίζες της που διασπούν σε σταγονίδια το νερό και τα μικροσταγονίδια συνθέτουν πρίσμα για ανάλυση του φωτός δημιουργώντας φαντασμαγορικό ουράνιο τόξο!!
Τα ολοσκέπαστα με πλατάνια ρέματα, φαράγγια, ποτάμια με την πάμπλουτη χλωρίδα και πανίδα της ανεξερεύνητης Γορτυνίας προσφέρουν ανεκτίμητη αξία περιπετειών στις ορέξεις των εξερευνητών της.
Το μονοπάτι από Βρούτση στο Μύλο και από το χωριό αυτό στη Μαυρολίμνα θα ήταν καλό για τον τουρισμό να αναδειχτεί με βελτίωση και σήμανση. Υπάρχει ήδη χωματόδρομος κακής βατότητας που πλησιάζει τη Μαυρολίμνα. Επίσης η πρόσβαση από την μεσαία στην επάνω λίμνη για το κοινό."
Εικόνα
HARDWARE: Τμήμα του υπολογιστή, το οποίο δέχεται τα χτυπήματά μας όταν το software παρουσιάσει πρόβλημα
Απάντηση