Εξερεύνηση στην Κρεμαστή

Ενημερωθείτε για τα νέα των σπηλαιολογικών (και όχι μόνο) συλλόγων.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
elena
Active Member
Δημοσιεύσεις: 1068
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2005 12:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Εξερεύνηση στην Κρεμαστή

Δημοσίευση από elena »

Ο Γιάννης Κοφινάς μας στέλνει την δημοσίευση στη φυσιολατρική στήλη, στο 146 φύλλο 5-6/2005 της εφημερίδας ΝΕΑ Αγιοδημητριοτών Αθήνας και δήμου Νιάτων:

"ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΗ ΚΡΕΜΑΣΤΗ
Γυρνάμε στο χρόνο πίσω, όπου το αρχείο μας παραπέμπει άλλη μία φορά σε εποχές με πεζοπορίες, άλλα τεχνικά μέσα εξερεύνησης με το μεράκι πάντα ζωντανό και αποδοτικό. Έχουμε προαναφέρει τη διάθεση του Ιάκωβου να εξερευνήσει συμπτωματικά την Τρύπα του «Ταράτσα» την προηγούμενη μόλις ημέρα, αλλά ο αστυνόμος της περιοχής στάθηκε αρνητικός. Είχε προκύψει όμως αξιόλογη φιλία, ώστε να γίνει καταλύτης για εξερευνητικά αποτελέσματα. Ο Ζάχος Τερζάκης που αναφέρεται παρακάτω είναι ο άνθρωπος, ο οποίος παραμέρισε την επιστήμη της Γεωλογίας με την σπάνια βαρύτονη φωνή του, η οποία τον οδήγησε για πολλά χρόνια καριέρας μετέπειτα στο εξωτερικό. Στην 6η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση στην Μάνη βρέθηκε κοντά μας συμπαραστεκόμενος στον Όμιλό του σαν παλαιότερο στέλεχος της Ε.Π.Ε.ΑΝ. Σήμερα συχνά μας προσφέρει σπάνιες συγκινήσεις στη Χώρα μας.

ΒΑΡΑΘΡΟ ΝΤΟΥΣΚΙΑΣ
Κείμενο Ιάκωβου Καρακωστάνογλου 11.6.89
πρώην πρόεδρος ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο, μέλος του ΔΣ της Σ.Ο.Ε (Σπηλ. Ομοσπονδίας Ελλάδος)

Την Κρεμαστή είχα επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, σαν φίλος του Κρεμαστιώτη πολιτικού μηχανικού Μιχάλη Δούνια, και σαν μέλος του τμήματος σπηλαιολογίας της Ε.Π.Ε.ΑΝ, διαλέγοντας κάθε φορά διαφορετικές πολύωρες διαδρομές για να φτάσω στο χωριό. Το 1971 μαζί με τον τότε σπηλαιολόγο Ζάχο Τερζάκη εξερευνήσαμε στη Κρεμαστή το βάραθρο της Νικολούς και αυτό της Ράχης. (βλέπε : Ζάχου Τερζάκη ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, Αθήνα 1973, εκδ Ε.Π.Ε.ΑΝ. σελ.19 έως 20). Στις 15 Αυγούστου 1978 επιχείρησα να εξερευνήσω το βάραθρο της Ντουσκιάς, με την βοήθεια των Κρεμαστιωτών : Μιχ. Δούνια, Ι.Παρδάλη, Γ.Τζάκα, Π.Δρίβα και Θ.Τσορομώκου, αλλά λόγω ελλείψεως τεχνικών μέσων ( σχοινόσκαλες κ.λ.π.) δεν κατόρθωσα να φτάσω στον πυθμένα. Οι μύθοι που συνδέονται με αυτό το βάραθρο δεν λύθηκαν τότε. Η επιθυμία όμως για την εξερεύνησή του έμεινε άσβεστη για 11 χρόνια. Οι τεχνικές μονού σχοινιού και η νεανική φλόγα για σπηλαιοεξερεύνηση του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. καρποφόρησαν τον περασμένο Μάρτιο και στη Κρεμαστή, δρώντας για μια ακόμα φορά μυθοδιαλυτικά. Το βάραθρο βρίσκεται περίπου 250 μέτρα πριν την τελευταία σίγμα (S) στροφή του κεντρικού δρόμου, καθώς πλησιάζει κανείς τη Κρεμαστή από την μεριά του Αγίου Δημητρίου, περίπου 2 χλμ. Από τη θέση Ζαραχάνι και περίπου 40μ. δεξιά ανατολικά του δρόμου, στο βραχώδες άκρο ενός μικρού χωραφιού. Η είσοδος του (1 χ 1 μ) δεν είναι ευδιάκριτη από τον δρόμο, διακρίνεται μόνο ο ογκώδης βράχος ( 1 χ ο,8 χ 1 περίπου) που την φράζει μαζί με ξερά πουρνάρια. Ο βράχος αυτός δεν υπήρχε το 1978. Από την είσοδο του βαράθρου η εκκλησούλα του προφήτη Ηλία στο χωριό φαίνεται με αζιμούθιο…. Ο ασβεστόλιθος της περιοχής είναι έντονα καρστικός με σχεδόν οριζόντια στρωμάτωση και τουλάχιστον δύο συστήματα διακλάσεων, φανερά στην επιφάνεια ακόμα, με αζιμούθια 58 μοίρες-238 μοίρες και 132 μοίρες-312 μοίρες. Πάνω σε αυτές τις διευθύνσεις είναι διανοιγμένο και το βάραθρο. Το αρμάτωμα (σπίτ, σχοινιά, δεσίματα) έκανε με σχολαστικότητα ο Γιάννης Κασσιμάτης. Με την βοήθεια μετροταινίας 50 μέτρων και πυξίδας ο Κώστας Παλιοδήμος πήρε τις μετρήσεις χαρτογράφησης, η αποτύπωση της οποίας έγινε σε κλίμακα 1/100 από τον ίδιο με την συνεργασία της Σοφίας Κυβεντίδου. Το βάραθρο αν και μεσαίου βάθους 55 μέτρων έχει ενδιαφέρον όταν συνδεθεί με τη θέση του με αυτές των άλλων γειτονικών καρστικών φαινομένων, και όλα μαζί ειδωθούν κάτω από ένα παλαιογεωγραφικό πρίσμα. Για την περιοχή αυτή όμως του Πάρνωνα θα φροντίσουμε να επανέλθουμε.
:coffee: Έλενα Λάλου :speleo:
.....
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου....
Απάντηση